Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSLODAVCI TRAŽE NIŽA PORESKA OPTEREĆENJA NA ZARADE

15.01.2019.


Smanjenje opterećenja poslodavcima jedan je od bitnih uslova za razvoj biznisa, a što za posljedicu može imati povećanje zarada. Dodatne prihode za budžet prije svega treba tražiti u proširivanju osnovice i uvođenju postojeće sive ekonomije u formalne kanal, a to se u velikoj mjeri može postići smanjenjem poreza i opterećenja za poslodavace, navodi se u saopštenju Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz tog udruženja poslodavaca ističu da su visoki porezi i doprinosi na zarade problem koji opterećuje sve poslodavce u Crnoj Gori, bez izuzetka.

"Poslovne asocijacije i udruženja u Crnoj Gori djeluju u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, kako bi krajnji rezultat bio uvećanje investicija i stvaranje novih radnih mjesta", ukazali su iz MBA.

Svako ko je, kako su ukazali, nosio cipele privrednika zna da su u biznisu uvijek izvjesne samo obaveze, a prihodi neizvjesni.

"Ali to je odgovornost koju preuzima preduzetnik i sa njom se nosi. Profit nije grijeh, naprotiv. Svaki euro u 'rukama biznisa' vodi stvaranju nove vrijednosti. Drugim riječima, smanjenje postojećih opterećenja je jedan od bitnih uslova da se razvije biznis kroz nove poslovne aktivnosti, što za posljedicu u narednom periodu ima i povećanje zarada", navodi se u saopštenju.

Iz MBA poručuju da razumiju potrebu da se obezbijede sredstva neophodna za funkcionisanje javnog sektora, koji neće kreirati dodatne troškove u vremenu i novcu onima koji stvaraju novu vrijednost.

"Stoga smatramo da dodatne prihode za budžet prije svega treba tražiti u proširivanju osnovice i uvođenju u formalne kanale postojeću sivu ekonomiju, a to se može postići u velikoj mjeri i na ovaj način - smanjenjem poreza i opterećenja za poslodavce", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.01.2019.


Naslov: Redakcija