Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA: Vlada da "preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika"

14.12.2017.


Zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković usvojio je dijelom pritužbu bivših radnika iz Udruženja manjinskih akcionara Radoje Dakić i preporučio Privrednom sudu i Vladi da su dužni u roku od 90 dana, od prijeme njegovog mišljenja, da dostave izvještaj o preduzetim radnjama za izvršenje preporuke.

Baković je Privrednom sudu preporučio da u daljem toku stečajnog postupka, stečajni organi preduzmu mjere i aktivnosti u cilju izvršenja pravosnžanih odluka iz sudskih sporova radnika Radoja Dakića.

Imajući u vidu praksu Evropskog suda za ljudska prava, po pitanju obaveze države u ovim sporovima, Ombudsman je preporučio Vladi da "preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti u cilju izvršenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika".

Oko 1,8 hiljada bivših radnika Radoj Dakića prema izvršenim sudskim presudama više od 11 godina potražuju 60 miliona EUR (uključujući i pripadajuće kamate) na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Milan Vukčević ukazao je da je zadovoljan predlogom Ombdusmana jer je akcenat stavljen na pravonažne presude.

"Nadamo se da će što prije biti formirana radna grupa koja će pomoći da se poveže radni staž bivšim radnicima. Imamo ljude sa 40 goduna radnog staža koji mjesečno primaju privremene penzije u iznosu od 140 EUR, anovca koji njima rioada se sad usmjerava na admnistraciju i njihove plate", rekao je Vukčević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.12.2017.


Naslov: Redakcija