Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Rok za zamjenu stare lične karte novom biometrijskom istekao 31. decembra 2012. godine


Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodne dvije godine upućivalo više javnih poziva građanima da stare lične kartne zamijene novim biometrijskim, kao i u saradnji sa medijima radilo na podsticanju građana da izvrše ovu svoju zakonsku obavezu. Podsjećamo da je rok za zamjenu lične karte istekao 31. decembra 2012. godine.

Osim ovoga, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbijedilo četiri mobilne biometrijske stanice tako da su građani, koji nijesu bili u mogućnosti da dođu u područne jedinice ili filijale za upravne unutrašnje poslove, mogli zahtjev podnijeti tamo gdje stanuju.

"Za korišćenje mobilne stanice za uzimanje biometrijskih podataka, neophodno je da se Direktoratu za upravne unutrašnje polove ili područnoj jedinici/filijali koje se nalaze u svim opštinama, podnese obrazložen zahtjev u kojem se navodi ime i prezime lica, matični broj, adresa gdje se lice nalazi", saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, MUP je nedavno ušao u proceduru nabavke specijalnog mobilnog vozila, čija se isporuka očekuje do kraja ove sedmice, a koje će imati ulogu "pokretne biometrije" i koje će shodno potrebama i procjenama, na trenu pružati sve one usluge koje građani ostvaruju u područnim jedinicama i filijalama za upravne unutrašnje poslove MUP-a.

Podsjećamo da se za izdavanje lične karte ne plaća administarativna taksa, već shodno članu 13 Pravilnika o načinu izdavanja lične karte i visini cijene obrasca lične karte("Sl. list CG", br. 28/2008) građanin plaća cijenu obrasca lične karte pet eura.

"Prilikom razmatranja ideje o oslobađanju plaćanja cijene obrasca za građane koji nijesu ispoštovali zakonsku proceduru i stare lične karte na vrijeme zamijenili novim, biometrijskim dokumentom, došlo se do zaključka da bi na taj način ovi građani u stvari bili "nagrađeni" i time nepravedno bili dovedeni u povlašten položaj u odnosu na sve one savjesne građane koji su se ponašali u skladu sa Zakonom o ličnoj karti ("Sl. list CG", br. 12/2007, 73/2010, 28/2011, 50/2012 i 10/2014)", ističu u MUP-u.

Oni su ponovo pozvali sve građane koji imaju staru ličnu kartu da je zamijene novom biometrijskom jer u suprotnom neće moći da ostvare glasačko, ali ni brojna druga prava i obaveze.

"Takođe, apelujemo i na građane da prijave tačnu adresu na kojoj žive kao i da u registar umrlih prijave svoje bližnje koji su preminuli prethodnih godina. Birački spisak zavisi od registara koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, a tačnost tih registara zavisi od ažurnosti građana da prijave promjene", poručuju u MUP-u.

PRAVILNIK O NAČINU IZDAVANJA LIČNE KARTE I VISINI CIJENE OBRASCA LIČNE KARTE ("Sl. list CG", br. 28/2008)

Član 13

Cijena obrasca lične karte iznosi 5,00 eura.

Izvor: Vebsajt CdM, 11.12.2015.