Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PUTEVIMA: Neće biti povećanja naknada za registraciju drumskih motornih vozila i posebne godišnje naknade za priključna vozila

14.11.2019.


Visina naknade pri registraciji drumskih motornih vozila i posebna godišnja naknada za priključna vozila u svrhu nesmetanog odvijanja saobraćaja i pružanja informativnih usluga korisnicima puta se neće povećavati, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja (MSP).

"Predlogom zakona o putevima predviđene su određene naknade koje plaćaju korisnici puta. Napominjemo da su predmetne naknade sadržane i u važećem Zakonu o putevima("Sl. list RCG", br. 42/2004 i "Sl. list CG", br. 21/2009 - dr. zakon, 54/2009, 40/2010 - dr. zakon, 36/2011, 40/2011 - dr. zakon i 92/2017). S obzirom na to da će visina predmetnih naknada biti utvrđena odlukom Vlade, te da je stav Ministarstva saobraćaja da predmetne naknade ne budu više od naknada koje se već primjenjuju, a da se prilikom registracije vozila plaća (na osnovu Zakona o putevima) samo naknada, ne možemo govoriti o povećanju cijene registracije vozila po ovom osnovu", ukazali su iz Ministarstva saobraćaja.

U pitanju su, dakle, godišnja naknada pri registraciji drumskih motornih vozila, traktora, priključnih vozila i drugih drumskih vozila na motorni pogon i posebna godišnja naknada za drumska motorna vozila i njihova priključna vozila u svrhu obezbjeđenja nesmetanog odvijanja saobraćaja i pružanja informativnih usluga korisnicima puta.

Agencija za zaštitu konkurencije je ocijenila da Predlog zakona o putevima nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći ("Sl. list CG", br. 74/2009, 57/2011 i 12/2018 - dr. zakon) Agencija je, kako se navodi u njenom mišljenju, analizirala situaciju u kojoj državnim putevima ne upravlja organ uprave, već preduzeće koje osniva Vlada i hipotetičku mogućnost da se ta firma, osim upravljanja državnim putevima bavi i drugim, takođe ekonomskim djelatnostima.


IZVOR: Vebsajt CdM, 11.11.2019.


Naslov: Redakcija