Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT NOVOG ZAKONA O OGRANIČAVANJU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: Nacrt zakona će biti usklađen sa odgovarajućom direktivom Evropske Unije i, nakon usaglašavanja sa Komisijom EU, biće dostavljen Vladi na utvrđivanje, do kraja 2017. godine. Predviđeno je ograničavanje, tj. zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u svim radnim i javnim prostorima

14.11.2017.


Duvanski dim u svijetu ubije preko 4,5 miliona ljudi, a u EU oko 650.000 stanovnika svake godine, dok najmanje još 19.000 stanovnika umire od pasivnog pušenja. U prosjeku svaka sedma smrt u Evropi se može pripisati duvanu, koja bi se preventivnim, adekvatnim i kompetentnim mjerama mogla spriječiti, kažu iz Ministarstva zdravlja povodom obilježavanja Nacionalnog dana kontrole duvana.

U čak 80 odsto slučajeva uzrok obolijevanja i umiranja u Crnoj Gori jesu hronične nezarazne bolesti a koje su značajanim dijelom uzrokovane upotrebom duvanskih proizvoda, alarmantni su podaci Instituta za javno zdravlje.

"Rizik obolijevanja od karcinoma pluća sedam puta je veći kod pušača, dok je smrtnost čak i za 25 odsto učestalija. Stopa rasta oboljenja u poslednjih 11 godina u Crnoj Gori iznosi 5,85 odsto kod muškaraca i 6,4 odsto kod žena", ističu iz Ministarstva zdravlja.

Registri nezaraznih bolesti pokazuju evidentan porast srčanih oboljenja, moždanih udara, kao i karcinoma, sa posebnim akcentom na karcinom pluća.

"U bolničkom morbiditetu u 2015. godini, bolesti sistema krvotoka su učestvovale sa 14 odsto, a tumori sa 10,2 odsto", kažu iz Ministarstva.

Pušenje zauzima razmjere svjetske epidemije, a podatak SZO iz 2014. godine, da je Crna Gora zauzela prvo mjesto na listi zemalja u kojima se najviše konzumiraju duvanski proizvodi, dodatno nas obavezuje da djelujemo u pravcu edukacije i prevencije, što je i Evropska praksa.

Iz Ministarstva, kako najavljuju, pripremaju Nacrt novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji će biti usaglašen sa odgovarajućom direktivom Evropske Unije i, nakon usaglašavanja sa Komisijom Evropske unije, biće dostavljen Vladi na utvrđivanje, do kraja godine.

"Cilj donošenja novog zakona je da dovede do smanjenja prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda. Novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda se oslanja na važeći Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ("Sl. list RCG", br. 52/2004 i "Sl. list CG", br. 32/2011, 47/2011 - ispr., 28/2012 - dr. zakon i 3/2016), ali će biti preciznije definisan u smislu dosljednijeg praćenja implementacije u praksi", pojašnjavaju oni.

Novim predlogom, kažu oni, predviđeno je ograničavanje, tj. zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u svim radnim i javnim prostorima.

Takođe, prvi put se zakonski uređuju novi duvanski proizvodi i elektronske cigarete.

"Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda će nakon dostavljanja detaljnih analiza o štetnosti emisije supstanci novih duvanskih proizvoda moći da ih stavljaju na tržište, tek nakon dobijanja odobrenja Ministarstva zdravlja", ističu oni.

Zakonom se uređuje i veća kontrola štetnih sastojaka duvanskih proizvoda jer se po prvi put uvodi obaveza dostavljanja popisa aditiva koji se koriste u proizvodnji kao sastojak duvanskih proizvoda.

Te podatke će Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja koristiti za izradu analize o štetnosti duvanskih proizvoda.


IZVOR: Vebsajt CdM, A.R., 13.11.2017.


Naslov: Redakcija