Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o Privrednoj komori Crne Gore

14.11.2017.


Grupa poslanika podnijela je Skupštini Predlog zakona o Privrednoj komori, kojim se dijelimično preciznije definiše pitanje naplate članarine i njena javna ovlašćenja.

Iz Građanskog pokreta URA, koji je u maju podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela postojećeg Zakona o Privrednoj komori Crne Gore ("Sl. list RCG", br. 42/98) koji se odnosi na naplatu članarine, saopštili su da je podnošenjem novog zakona o Privrednoj komori, u kojem je glavna promjena zakonsko definisanje plaćanja članarine, samo potvrdio da su bili u pravu kada su tvrdili da je naplata članarine od PKCG neustavna.

"Važećim zakonom nije definisano plaćanje članarine, već je to propisano Statutom kao internim aktom. Naša inicijativa za ocjenu ustavnosti počiva na principu da po Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI)  ovakva vrsta plaćanja poreza, tj. članskog doprinosa mora biti propisana zakonom, a ne Statutom Privredne komore Crne Gore ("Sl. list CG", br. 17/2015) kao internim aktom PKCG", ukazao je potpredsjednik GRP URA Miloš Konatar.

On je ukazao da je čudno da se Ustavni sud, i nakon pola godine, još uvijek nije izjasnio o inicijativi koju je potpisala grupa opozicionih poslanika.

"I dok oni ne odgovaraju na inicijativu u međuvremenu se pojavljuje predlog kojim se mijenja sporna odredba. I sada ostaje pitanje da li postoji neka vrsta dosluha, što ne bi bilo prvi put, jer se novim predlogom zakona suštinski ispravlja neustavna odredba iz starog zakona o kojoj se Ustavni sud još uvijek nije izjasnio, a jasno je da je trebalo", ukazao je Konatar.

On je naveo da i u novom predlogu zakona ostaje sporna odredba po kojoj su sva privredna društva danom upisa u centralni registar privrednih subjekata članovi PKCG bez prava izbora da li žele to da budu, što je, kako smatra, takođe protivno Ustavu koji propisuje da se niko ne može protivno svojoj volji natjerati da bude član nekog udruženja.

"Ukoliko se zakon u ovom obliku usvoji u Skupštini, sigurno ćemo podnijeti novu inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu", najavio je Konatar.

Kada su iz GP URA u maju podnijeli inicijativu, iz Privredne komore su tvrdili da oni naplaćuju članarinu od svih registrovanih preduzeća u skladu sa zakonom i da u tome nema ništa protivustavno.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Goran Kapor, 11.11.2017.


Naslov: Redakcija