Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TEŽE DO KREDITA ZBOG KORONE

14.10.2020.


Pogoršanje ekonomske situacije usljed pandemije koronavirusa može dovesti do pooštravanja kriterijuma za odobravanje kredita u crnogorskim bankama, saopštila je Maja Ivanović iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Ona je istakla kako se neizvjesna ekonomska situacija, izazvna pandemijom koronavirusa, svakako odrazila na percepciju rizika.

Zato banke, kaže ona, stavljaju veći akcenat na upravljanje rizcima.

"Pogoršanje ekonomske situacije svakako može dovesti do pooštravanja kriterijuma za odobravanje kredita. Na to ukazuju i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka. CBCG redovno sprovodi takve ankete, sa ciljem dobijanja uvida u ključne determinante koje utiču na ponudu i tražnju za kreditima", rekla je Ivanović.

Smanjenje rizičnog apetita banaka nastalog usljed pandemije, kako je istakla, nije karakteristika samo Crne Gore, već i drugih tržišta.

U drugom kvartalu ove godine, kaže sagovornica TVCG, bilježi se pad tražnje za kreditima od strane stanovništva zbog ekonomske situacije.

Anketa, kaže Ivanović, pokazuju da i u narednom kvartalu možemo očekivati pad tražnje za kreditima.

"Rezultati ankete pokazuju da je u drugom kvartalu došlo do pooštravanja uslova za odobravanje kredita, a očekivanja su i za naredni kvartal da će biti pooštravanja standarda za stambene i potrošačke kredite", kaže Ivanović.

Ona je rekla da je u julu zabilježen rast odobrenih kredita, koji je nastavljen i u avgust.

"Na kraju avgusta ukupno odobreni krediti izbosili su tri milijarde i 235,5 miliona eura, što je rast od 5,7 odsto u odnosu na kraj prethodne godine, odnosno rast od 6,7 odsto u odnosu na avgust prethodne godine", rekla je Ivanović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 08.10.2020.


Naslov: Redakcija