Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PRIPRAVNICIMA U SUDOVIMA I DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU I PRAVOSUDNOM ISPITU: Radna grupa prihvatila je sugestije koje su se odnosile na Ispit za pripravnike i nije ograničila koliko puta neko može polagati ovaj ispit. Primjedbe koje su se odnosile na trajanje pripravničkog staža od tri godine nisu prihvaćene. Kada je u pitanju organizovanje pravosudnog ispita, prihvaćena je sugestija i predviđeno je da se ispit može organizovati naviše četiri puta godišnje. Takođe, prihvaćena je sugestija koja se odnosila na vraćanje bruto zarada za vrijeme trajanja pripravničkog staža u pravosudnom organu na račun Budžeta i ova odredba je brisana


U skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona ("Sl. list CG", br. 12/2012), Ministarstvo pravde organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu Zakona o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu.

U toku trajanja javne rasprave stigle su primjedbe i sugestije strudenata tri crnogorska pravna fakulteta, koje je razmatrala radna grupa i koje su u većem dijelu prihvaćene.

 Sugestije su se odnosile na Ispit za pripravnike, uslove za polaganje pravosudnog ispita, odnosno trajanje pripravničkog staža i organizaciju pravosudnog ispita.

Radna grupa prihvatila je sugestije koje su se odnosile na Ispit za pripravnike i nije ograničila koliko puta neko može polagati ovaj ispit.

Primjedbe koje su se odnosile na trajanje pripravničkog staža od tri godine nisu prihvaćene. Naime, predviđeno je da pripravnički staž traje tri godine u sudovima i državnom tužilaštvu, kao i u Ustavnom sudu Crne Gore, kod advokata ili Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kako bi se obezbijedilo kvalitetno stručno osposobljavanje pripravnika u pravosuđu i advokaturi, imajući u vidu stav i mišljenja da samo kvalitetni i pravnici sa najboljim znanjem treba da budu dio pravosudnog sistema.

Kada je u pitanju organizovanje pravosudnog ispita, prihvaćena je sugestija i predviđeno je da se ispit može organizovati naviše četiri puta godišnje. Takođe, prihvaćena je sugestija koja se odnosila na vraćanje bruto zarada za vrijeme trajanja pripravničkog staža u pravosudnom organu na račun Budžeta i ova odredba je brisana.

Međutim, pojedine sugestije i komentari stigli su ministarstvu nakon zaključenja javne rasprave i to od strane Advokatske komore, Fakulteta za državne i evropske studije, Sudskog savjeta i Skupštine opštine Petnjica. Sve naknadno pristigle sugestije i komentari razmotrila je radna grupa.

Izvor: Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 12.10.2016.