Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDSTVO ZNAČAJNO ZA VLADAVINU PRAVA

14.06.2018.


Sudstvo i sudije imaju najznačajniju ulogu prilikom uspostavljanja i očuvanja vladavine prava, pa samim tim i najveću odgovornost, poručeno je sa okruglog stola koji je održan u Podgorici.

Okrugli sto "Disciplinska i etička odgovornost sudija u Crnoj Gori" organizovan je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope pod nazivom "Horizontal Facility for Western Balkans and Turkey".

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ukazala je da nezavisno sudstvo pretpostavlja ne samo postojanje normativnih okvira i garancija, nego i nezavistan sudijski rad u realnom životu i praksi.

Kako je ukazala, načelo nezavisnosti, samostalnosti, nepristrasnosti i integriteta nosilaca sudijskih funkcija u sebi inkorporira prava, ali i brejne obaveze, zahtjeve za odgovornim i savjesnim radom i poštovanjem etičkih načela.

"Visoki standardi profesionalnog ponašanja i postupanja i lični integritet sudija, neodvojivi od su kvalitetnog funkcionisanja sudskog sistema, a u konačnom i od povjerenja javnosti u naš rad", istakla je Medenica.

Prema njenim riječima, pozitivna percepcija javnosti u rad sudova nužno je povezana sa jačanjem odgovornosti sudija, zbog čega je bilo neophodno unaprijediti normativni mehanizam, kako bi rezultati u praksi bili na još većem nivou.

Medenica je ukazala da se u Crnoj Gori postepeno, ali vrlo jasno, izgradio disciplinski sistem sa određenim kriterijumima neprihvatčjivog ponašanja i zabranjenog postupanja sudija koji podliježu disciplinskoj odgovornosti.

Kako je navela, afirmacija etičkih i profesionalnih standarda za nosioce sudijske funkcije stvorila je čvrste pretpostavke za dalji razvoj sudskog sistema, u kojem mjesta ima samo za profesionalce.

Zbog toga bi, smatra Medenica, pažnja Sudskog savjeta i Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu trebalo da bude usmjerena na edukaciju sudija u oblasti etike.

"Kako bi se unaprijeđenim znanjem i jakim integritetom otklonila svaka dilema da li neko ponašanje, u profesionalnom ili ličnom životu sudija, predstavlja kršenje disciplinske odgovornosti i etičkih načela", pojasnila je Medenica.

Ona je ukazala da je funkcionisanje Sudskog savjeta nesumnjivo doprinijelo bržem i objektivnijem izboru nosilaca sudijske funkcije, jačanju njihove odgovornosti i kvalitetnijem radu.

"Zbog toga je nesmetano funkcionisanje Savjeta, kao i poštovanje nacionalnih propisa i međunarodnih pravnih standarda, pretpostavka uspostave djelotvornog sistema u kojem se odgovornost sudija može utvrđivati i sankcionisati, a da se pritom ne ugrožava nezavisnost, samostalnost i nepristrasnost sudstva", navela je Medenica.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević rekao je da poštovanje i povjerenje koje uživa pravosuđe u javnosti, predstavlja garanciju efikasnosti tog sistema.

Zato, kako je naveo, sudije treba da vrše svoju dužnost bez ikakvog favorizovanja, izražavanja ubjeđenja ili pristrasnosti.

"Osnov njihovog rada je dosljedna primjena zakonskih rješenja i visok stepen profesionalne svijesti, bez obzira da li će se to uvijek podudariti sa mišljenjem javnog mnjenja ili onih koji ga oblikuju", ukazao je Vukčević.

Generalna direktorka Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, Marijana Laković Drašković, ukazala je da se nezavisno, odgovorno i efikasno pravosuđe smatra najvažnijim demokratskog funkcionisanju institucija i pravne sigurnosti građana.

"Sud i sudije imaju najznačajniju ulogu prilikom uspostavljanja i očuvanja vladavine prava, pa samim tim i najveću odgovornost", istakla je Laković Drašković.

Kako je navela, u rukama sudija je najmoćnije oružje, a to je dijeljenje pravde.

"Nema nesmetanog vršenja sudijske funkcije bez bezuslovnog i nepokolebljivog prihvatanja moralnih vrijednosti i dužnosti, kao i primjene svih pozitivno-pravnih propisa", istakla je Laković Drašković.

Govoreći o sudijskoj etici, ona je ukazala da se mora postaviti pitanje kako ponašanje sudija utiče na percepciju javnog mnjenja.

"Zato je vrlo važno da naši građani uoče da se sudije ponašaju po pravilima etike", naglasila je Laković Drašković.

Šef Odsjeka za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic, kaza je da Unija dosljedno podstiče Crnu Goru da se, između ostalog, fokusira na vladavinu prava.

On je rekao da reforme u toj oblasti ostaju najurgentnija pitanja za zemlje Zapadnog Balkana.

"Jačanje vladavine prava nije samo institucionalno pitanje, već ono zahtijeva radikalne društvene transformacije", naglasio je Špic.

On je istakao da je nezavisnost i efikasnost pravosuđa preduslov za sva demokratska društva bazirana na vladavini prava, kao i za ekonomski razvoj.

Špic je podsjetio da se Crna Gora smatra predvodnikom u EU integracijama što je, kako je naveo, potvrđeno i u Strategiji za Zapadni Balkan.

On je podsjetio i da je u Izvještaju Evropske komisije iz aprila konstatovano da je Crna Gora ostvarila određeni napredak u ispunjavanju preporuka za jačanje nezavisnosti, profesionalizma i nezavisnosti pravosuđa, ali da je potrebno još toga uraditi da bi se ojačala odgovornost pravosuđa.

"EU neće samo tražiti dodatne napore od Crne Gore na putu pristupanja evropskoj porodici, nego će stati iza nje i podržati je u poslu koji joj predstoji", poručio je Špic.

On je dodao da će se pojačano učešće EU ogledati u postepenom povećanju sredstava u IPA-i, i raznim drugim inicijativama koje će targetirati konkretne oblasti od interesa i za Uniju i za zemlje Zapadnog Balkana.

Predstavnica Savjeta Evrope, Sofio Gelašvili, kazala je da je tema disciplinske i etičke odgovornosti sudija veoma osjetljiva.

"Moramo osigurati da etička pravila i disciplinska odgovornost i kodeksi ponašanja ne utiču na nezavisnost sudstva", istakla je Gelašvili.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.06.2018.


Naslov: Redakcija