Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O STRANCIMA: Pojednostavljenje procedura prilikom izdavanja dozvola za privremeni boravak i rad, a to su naročito smanjenje roka (sa 20 na 15 dana) za odlučivanje o zahtjevu za izdavanje dozvola

14.05.2019.


U organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore UPCG je održano savjetovanje za privrednike – članove UPCG, na temu praktične primjene novog Zakona o strancima ("Sl. list CG", br. 12/2018 i 3/2019 - dalje: Zakon). Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović je istakla da je UPCG, i prije početka primjene novog zakona, pozdravila izmjene i dopune sadržane u odredbama koje se tiču zapošljavanja i rada stranaca.

Ona je objasnila da su na taj način uvaženi ne samo dogogodišnji napori UPCG, već i komentari i sugestije koje je UPCG iznosila u toku same izrade zakona, vodeći se iskazanim potrebama crnogorskih privrednika da se ranije važeća rješenja unaprijede, a neka od njih i brišu.

"Iako implementacija propisa koja će uslijediti predstavlja najbolju provjeru novog zakonskog rješenja, čini se da se je i u ovom slučaju potvrđeno da pravovremeno prihvatanje opravdane argumentacije subjekata na koje se konkretni propisi odnose mogu značajno doprinijeti samom kvalitetu propisa i njihovoj efikasnijoj primjeni", ukazali su u UPCG.

Noviteti po pitanju procedure i dokumentacije su izazvali veliko interesovanje učesnika savjetovanja, što je rezultiralo vrlo aktivnom diskusijom u kojoj su privrednici, navodeći konkretne probleme u dosadašnjoj poslovnoj praksi, pokazali interesovanje za punu, adekvatnu primjenu novog Zakona.

U diskusiji koja je uslijedila, posebno su pozdravljena rješenja koja se odnose na pojednostavljenje procedura prilikom izdavanja dozvola za privremeni boravak i rad, a to su naročito smanjenje roka (sa 20 na 15 dana) za odlučivanje o zahtjevu za izdavanje dozvola.

UPCG apostrofira da je brzina postupanja administracije bitna stavka za poslovanje privrednika, a po ovom pitanju, posebno u jeku turističke sezone.

Novi Zakon, dodaju u UPCG, podrazumijeva i brisanje izvoda iz akta o sistematizaciji kod poslodavca, kao jednog od potrebnih dokumenata za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja.

Svojevremeno, UPCG se oštro protivila uvođenju ovog dokaza, posebno sa razloga što, shodno opštim propisima o radu, nije obavezujući za poslodavca, te se isti i nije mogao zahtevati u proceduri izdavanja dozvola za strance.

"Posebnu pažnju poklanjamo ukidanju podjele kvote po zanimanjima (koja egzistira od 2016.godine), smatrajući da će ova novina biti za ključna za realni sektor privrede u smislu olaškanja poslovanja privrednicima koji zapošljavaju stranu radnu snagu, budući da podjela kvote po zanimanjima nije davala rezultate, već više unosila zabune i problematičnost u primeni kako kod poslodavaca, tako i kod administracije", ukazali su u UPCG.

Na skupu je dogovoreno da će praktična primjena ovog Zakona od strane područnih jedinica i filijala MUP-a biti ujednačena, kako bi se izbjegle moguće komplikacije uzrokovane nejednakom primjenom.


IZVOR: Vebsajt CdM, 10.05.2019.


Naslov. Redakcija