Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: Rast CG ekonomije u 2018. godini 3,3 odsto

14.05.2018.


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa sjedištem u Londonu, zadržala je u majskom izvještaju raniju prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu od 3,3 odsto.

Ta institucija koja kreditira Crnu Goru za narednu godinu prognozira rast od 2,7 odsto.

"Ekonomske aktivnosti u 2017. godini bile su veće od očekivanih i sada se procjenjuju na 4,4 odsto, a rast je podstaknut uglavnom privatnom potrošnjom koja je pogurana od relativno visoke stope rasta kredita. Investicije su takođe značajno uticale na rast kao i građevinski sektor – projekti gradnje autoputa koju finansira kineska EXIM banka a gradi kineska kompanija CRBC, kao i nekoliko značajnih projekata u turizmu", navodi se u izvještaju.

EBRD navodi da je rastao i turistički sektor, potpomognut sa većim brojem turista u 2017. godini od 10,3 odsto.

"Rizici u finansijskom sektoru su se smanjili zbog kvaliteta imovine a bankarski sektor se povećao. Udio nenaplativih kredita (NPL) pao je na svega 7,2 odsto ukupnih kredita. Međutim, održivost javnih finansija i dalje je glavni rizik i zahtijevao je sprovođenje nekoliko mjera štednje. Zadržavamo prognozu rasta 2018. godine od 3,3 odsto u 2018, dok očekujemo daljnje usporavanje rasta u 2019. na 2,7 odsto, kako fiskalne mjere štednje počinju slabiti i trenutni ciklus izgradnje dođe do svog završetka", navode u izvještaju eksperti EBRD-a.

Regionu Jugoistočne Evrope, EBRD prognozira prosječan rast od 3,6 odsto ove i 3,5 odsto sljedeće godine pri čemu se najveći rast u tekućoj godini očekuje u Rumuniji, od 4,6 odsto, a najmanji u Grčkoj, od 2,2 odsto.

Na Zapadnom Balkanu u 2018. veći rast od Crne Gore imaće Kosovo (3,7 odsto) i Albanija (3,8 odsto), a manji Srbija (2,9 odsto) i Makedonija (2,5 odsto).

Bosna i Hercogovina imaće rast kao i naša zemlja - 3,3 odsto.

Srbije, prema prognozi EBRD, imaće Crna Gora i BiH, obe po 3,3 odsto, Kosovo (3,7 odsto) i Albanija (3,8 odsto), a manji samo Makedonija, od 2,5 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.05.2018.


Naslov: Redakcija