Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STRANCIMA: TO Kotor: Potrebni duži rokovi za usklađivanje sa zakonom


Primjena Zakona o strancima, koji se odnosi na angažovanje radne snage tokom ljetnih mjeseci, uoči glavne turističke sezone u Crnoj Gori, nikome ne donosi dobro, ocijenio je direktor Turističke organizacije Kotor, Mirza Krcić.

Prema njegovim riječima, država je u deficitu sa stručnim kadrom, posebno u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, tako da je Zakon ishitren i nepromišljen.
"Primjena zakona kojim se favorizuje domaća radna snaga bila bi poželjna da imamo dovoljan broj kvalitetnog i dovoljno školovanog kadra", rekao je Krcić za Skala radio.

On je dodao da je u posljednih 30 godina angažovana sezonska radna snaga iz regiona, a primjenom novog Zakons se turistička privreda našla u velikom problemu.

"Donošenje ovakvih zakona treba raditi godinu, dvije unazad, kako bi se turistička privreda i svi ostali koji su povezani za izmjenama zakona na vrijeme uskladili i pripremili", smatra Krcić.

Prema njegovim riječima, Turistička organizacija u Kotoru je već u problemu što se tiče prijave boravka stranaca, jer je Zakonom predviđeno da svako ko dođe u Crnu Goru mora da se prijavi do 12 sati, a na graničnim prelazima nema obavještenja o tome.

On je pitao kako će gost prijaviti boravak kada dođe u 20 ili 21 sat, a odlazi već sljedećeg dana u osam sati.

"Prilikom donošenja zakona treba dobro razmisliti o njegovoj primjeni, a ne na vrat-na nos donositi propise koji nijesu primjenjivi u praksi", poručio je Krcić.

.

Izvor: Vijesti, 13.5.2015.