Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU CENTRA ZA RAZVOJ NEVLADINIH ORGANIZACIJA I ZAJEDNICA OPŠTINA CG


Centar za razvoj nevladinih organizacija i Zajednica opština Crne Gore potpisali su Sporazum o saradnji radi razmjene znanja i iskustava, kao i daljeg zajedničkog rada u oblasti razvoja i zaštite lokalnih samouprava i njihove saradnje sa nevladinim organizacijama. Sporazum je ispred CRNVO potpisala izvršna direktorka Ana Novaković, a ispred Zajednice opština generalni sekretar Refik Bojadžić.

Potpisivanjem Sporazuma, CRNVO i ZOCG su formalizovali dugogodišnju produktivnu i profesionalnu saradnju na brojnim projektima i inicijativama od značaja za unaprjeđenje učešća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, kao i podsticanja transparentnosti i odgovornosti rada lokalnih samouprava.

Predmet ovog Sporazuma je bliže regulisanje međusobne saradnje između CRNVO i ZOCG na planu

  • unaprjeđenja, razvoja i zaštite sistema lokalne samouprave;
  • demokratizacije i afirmisanja otvorenog i građanskog društva;
  • unaprjeđenja saradnje između jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija;
  • unaprjeđenja pravnog okvira i reforme zakonodavstva kojom se tretira položaj lokalne samouprave, kao i saradnje lokalne samouprave sa nevladinim organizacijama;
  • monitoringa primjene javnih politika u oblasti lokalne samouprave;
  • unapređenja uzajamnog partnerstva i unapređenja transparentnosti i odgovornosti na lokalnom nivou.

Takođe, kroz izrade studija, analiza i priručnika u pomenutim oblastima, i dijeljenjem znanja i iskustava između potpisnica Sporazuma, promovisaće se dalji vidovi saradnje između nevladinih organizacija i lokalnih samouprava.

Izvor: Vebsajt CdM, 11.03.2016.