Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT PRAVILNIKA O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA BUKE, NAČINU MJERENJA UNUTAR I VAN UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I NAČINU UPOTREBE I USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU LIMITATORI JAČINE ZVUKA: Nije uređeno mjerenje nivoa buke koja se emituje iz ugostiteljskih objekata, u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, smještenim u stambenim zgradama i drugim stambenim objektima

14.02.2019.


Mjerenje buke u stanovima iznad ili pored ugostiteljskih objekata mora da bude precizirano, a Komunalnoj policiji treba dati ovlašćenje da izađe na lice mjesta i izmjeri nivo buke, ukoliko se stanari žale na preglasnu muziku.

To se navodi u mišljenju ombudsmana Šućka Bakovića na Nacrt pravilnika o graničnim vrijednostima buke, načinu mjerenja unutar i van ugostiteljskih objekata i načinu upotrebe i uslovima koje moraju da ispunjavaju limitatori jačine zvuka, koji je uradilo Ministarstvo turizma i održivog razvoja, a koji treba da se nađe pred poslanicima ove godine.

Kako je navedeno, pravilnikom nije uređeno mjerenje nivoa buke koja se emituje iz ugostiteljskih objekata, u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, smještenim u stambenim zgradama i drugim stambenim objektima.

"Ukoliko izostane definisanje ove aktivnosti Komunalne policije izostaće i mogućnost zaštite građana od buke koji žive u stanovima iznad navedenih ugostiteljskih objekata. Zato Komunalnoj policiji treba dati ovlašćenje da na žalbe stanara na preglasnu muziku koja im ugrožava zdravlje i remeti odmor da izađe na lice mjesta i izvrši mjerenje nivoa buke u stanu (zatvorenom stambenom prostoru), koji se nalazi neposredno iznad ili pored ugostiteljskog objekata", navodi Baković.

Ombudsman je predložio da, u cilju suštinske zaštite građana od negativnog uticaja buke prouzrokovane emitovanjem žive ili mehaničke muzike iz ugostiteljskih i drugih objekata na zatvorenom ili otvorenom prostoru, limitator zvuka bude instaliran u prostoriji ili prostoru iz kojeg se emituje, u cilju mjerenja nivoa proizvedene buke.

"Limitator treba da ima takva tehnička svojstva da na rezultate mjerenja ne može uticati vlasnik objekta i da u kontinuitetu mjeri nivo buke u ugostiteljskom objektu ili drugoj prostoriji iz koje se emituje živa ili mehanička muzika kako bi službenici Komunalne policije ili drugih nadležnih inspekcijskih službi imali neposredni uvid u stanje nivoa proizvedene buke, ne samo u vrijeme uvida u limitator, već i za protekli vremenski period (limitator sa memorijom)".

Pojasnili su da ugradnja limitatora sa ovakvim tehničkim svojstvima je neophodna jer inspekcijske službe realno ne mogu neprekidno boraviti u ugostiteljskim ili drugim objektima.

"Podsjećamo na tehničko rješenje - mjerenje brzine kretanja vozila u saobraćaju (ugrađen tahograf u kamionima), koji u kontinuitetu mjeri brzinu kretanja kamiona, bez mogućnosti uticaja vozača na pravilnost rada tahografa".

Baković je ukazao da je Nacrtom pravilnika propisano da u slučaju da je sistem ventilacije i klimatizacije "dominantni i kontinualni izvor buke u prostoriji, bez jasno primjetnih tonskih komponenti i drugih nepravilnosti, dopušteno je prekoračenje vrijednosti za pet decibela".

Međutim, on smatra, da prilikom formulisanja ove odredbe treba imati u vidu činjenicu da, ukoliko isti pravni subjekt proizvodi buku emitovanjem preglasne žive ili mehaničke muzike iz ugostiteljskog ili drugog objekata i buku prouzrokovanu iz sistema ventilacije i klimatizacije, tog subjeka ne treba stimulisati dopuštanjem prekoračenja vrijednosti za pet decibela.

"U ovom slučaju to bi značilo dvostruko pogodovanje subjekta koji vrši dvostruko emitovanje buke iz raznih uređaja".


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Borko Ždero, 11.02.2019.


Naslov: Redakcija