Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UPRAVNI SUD: U toku konkurs za izbor dvoje sudija

14.02.2019.


Sudije Upravnog suda ubrajaju se u najopterećenije sudije u odnosu na broj predmeta, no ipak u protekloj godini završeno je 50 odsto više posla nego 2017. godine. Sudski savjet, cijeneći te okolnosti prihvatio je zahtijev tog suda, pa je u toku konkurs za izbor još dvoje sudija.

U 2017. godini priliv predmeta u Upravnom sudu bio je udvostručen, dok je u protekloj godini iznosio 9.112, pa su tako sudije Upravnog suda imale prosječno po 1.400 predmeta. No, opterećenost nije uticala na efikasnost rada.

"Tako je u prošloj godini rješeno 9.450 predmeta što je 50 odsto više nego 2017. godine, moramo da se pohvalimo da sada sud spada u red ažurnih sudova", ukazala je predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević.

Opterećenost Upravnog suda u proteklom periodu uticala je na njegovu ažurnost, no prekovremenim radom i dolaskom novih sudija, taj sud je ipak u protekloj godini uspio da bude ažuran.

Upravni spor je hitan, pa je sve više i zahtijeva za suđenje u razumnom roku.

"I tu je izražen trend povećanja. U prošloj godini je podnijeto 97 zahtijeva dok je godinu ranije taj broj iznosio 23", ukazala je Lakočević.

U saradnji sa stranim ekspertima u toku je analiza kako bi se ubrzalo postupanje u upravnim sporovima. Jedan od zaključaka je da je neophodna izmjena zakona. I statistika oko broja potvrđenih odluka od strane Vrhovnog suda isto tako se popravlja, kaže naša sagovornica.

"I tu se poboljšala statistika 96,8 odsto što je potvrđenih odluka, dok ih je ukinuto svega 3,1 odsto", dodala je Lakočević.

Sudski savjet, cijeneći opterećenost sudija, usvojio je zahtijev Upravnog suda, tako da je u toku konkurs za još dvoje sudija, pa se očekuje još brže rješavanje predmeta.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Tijana Ćoso, 10.02.2019.


Naslov: Redakcija