Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Sudski savjet nema mogućnost da preispituje pravosnažne odluke sudova, niti ovlašćenja da preispituje njihovu zakonitost ili nezakonitost. Odluke koje sudije donose, u zavisnosti od svoje vrste, mogu se preispitivati jedino u postupku pred odgovarajućim vijećima ili sudovima višeg stepena

14.02.2018.


Odluke koje sudije donose, u zavisnosti od svoje vrste, mogu se preispitivati jedino u postupku pred odgovarajućim vijećima ili sudovima višeg stepena, poručio je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

On je podsjetio na nadležnosti Sudskog savjeta koje su propisane amandmanom devet, kojim je zamijenjen član 128 Ustava Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), i članovima dva i 27 Zakona o sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015 i 28/2015).

Vukčević je pojasnio da, shodno tim nadležnostima, Sudski savjet nema mogućnost da preispituje pravosnažne odluke sudova, niti ovlašćenja da preispituje njihovu zakonitost ili nezakonitost.

"Odluke koje sudije donose, u zavisnosti od svoje vrste, mogu se preispitivati jedino u postupku pred odgovarajućim vijećima ili sudovima višeg stepena", istakao je Vukčević.

Iz tih razloga, kako je naveo, Savjet neće učestvovati u javnom dijalogu o sudskim odlukama koje nijesu pravosnažne.

"Savjet će i ubuduće biti fokusiran na jačanje nezavisnosti sudstva, što je esencija vladavine prava i evropskih vrijednosti kojima Crna Gora teži", zaključio je Vukčević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.02.2018.


Naslov: Redakcija