Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVJETSKA BANKA: CG ekonomija bi trebalo da ojača 6,1%

14.01.2021.


Crnogorska ekonomija bi u ovoj godini, prema najnovijim prognozama Svjetske banke (SB), trebalo da ojača 6,1 odsto.

To je bolje od junskih prognoza SB, prema kojima je crnogorska ekonomija u ovoj godini trebalo da poraste 4,8 odsto.

SB je u najnovijem izvještaju Globalni ekonomski izgledi pogoršala prognoze crnogorske ekonomije kada je u pitanju prošla godina.

Prema najnovijem izvještaju, predviđa se da je ekonomija u prošloj godini pala 14,9 odsto, dok se u junu prognoziralo slabljenje od 5,6 odsto.

Za narednu godnu SB predviđa da će crnogorska ekonomija ojačati 3,9 odsto.

U izvještaju se navodi da je širenje koronavirusa najteže u regiji Evrope i Azije pogodilo zemlje sa snažnom trgovinskom razmjenom ili finansijskim vezama s eurozonom, kao i one zavisne od usluga i turizmu, uključujući Hrvatsku, Kosovo i Crnu Goru.

"Pandemija Covid-19 proizvela je zdravstvenu i ekonomsku krizu u regiji, a broj zaraženih naglo je porastao u četvrtom tromjesečju prošle godine, zbog čega su vlade bile primorane da ponovo uvode mjere za suzbijanje pandemije", rekli su iz SB.

U SB smatraju da bi značajne mjere podrške privredi u regiji Evrope i Azije trebalo da se primjenjuju tokom cijele ove godine.

Svjetska privreda je prošle godine, prema prognozama SB, pala 4,3 odsto, dok se u ovoj predviđa rast od četiri odsto, iako će oporavak biti prigušen.

"Glavni prioritet vlada u kratkoročnoj perspektivi mora biti kontrola širenja koronavirusa i brzo i sveobuhvatno vakcinisanje stanovništva", zaključili su iz SB.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.01.2021.


Naslov: Redakcija