Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Podnijet 81 zahtjev za legalizaciju. Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul 2018. godine i on je isključiv, što znači da nakon tog datuma neće postojati mogućnost legalizacije

13.12.2017.


Opštinama je do 7. decembra 2017. godine je podnijet 81 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, od kojih je najveći broj u Opštini Herceg Novi – 34, ukazao je Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U Opštini Kotor, kako je precizirao Čanović, podnijeto je deset zahtjeva za legalizaciju, u Budvi 14, Pljevljima 17 i u Bijelom Polju pet.

"Ovi podaci odnose se na 11 opština koje su dostavile informacije", naveo je Čanović.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kako je ranije ukazao ministar Pavle Radulović, očekuju da će prihodi od legalizacije u narednoj godini biti oko 40 miliona eura.

Čanović pojašnjava da su to prihodi koji idu opštinama, a generisaće se od naplate naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknada za zemljište, u slučajevima kada je bespravni objekat izgrađen na državnom zemljištu.

"Visinu i kriterijume za naplatu naknade za bespravne objekte propisuju opštine. Shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017) opštine imaju ovlašćenje i obavezu da ova akta donesu u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona", rekao je Čanović.

On ističe da će se visina naknada odrediti u zavisnosti od stepena opremljenosti građevinskog zemljišta i prosječnih troškova komunalnog opremanja, prema zonama, čije su granice utvrđene na osnovu zahvata planskih dokumenata.

"Visine naknada su različite od opštine do opštine, činjenica je da su najviše u opštinama Crnogorskog primorja i u Glavnom gradu", naglasio je Čanović.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul iduće godine i on je isključiv, što znači da nakon tog datuma neće postojati mogućnost legalizacije.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.12.2017.


Naslov: Redakcija