Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO UBLAŽITI POSLJEDICE PANDEMIJE PO TURIZAM

13.11.2020.


Imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom bolesti COVID-19 potrebno je preduzeti niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih pojavom koronavirusa i što brži nastavak privrednih aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu, saopšteno na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, turistički poslenici traže da se dozvoli rad ugostiteljskih objekata do 22h u kontrolisanim uslovima uz striktno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Turistički sektor se prvi suočio sa posljedicama pandemije i bio je aktivno uključen u izradu smjernica i preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Poštovanjem preporuka IJZ stvaraju se uslovi, kako dodaju, kontrolisanog prostora sa minimalnim mogućnostima zaraze, čime se djelatnost ugostitelja uvodi u niže rizičnu grupu.

"U slučaju zatvaranja djelatnosti u komunikaciji sa nadležnim institucijama stvoriti uslove za održivost ugostiteljskih djelatnosti koje su zatvorene zbog pogoršanja epidemiološke situacije kao što su – subvencije u iznosu od 100 odsto bruto minimalne zarade za mjesece u kojima je ugostiteljima zabranjena djelatnost, oslobađanje od naknade za korisćenje terasa za mjesece u kojima je ugostiteljima zabranjena djelatnost, oslobađanje od ostalih lokalnih naknada i taksi za mjesece u kojima je ugostiteljima zabranjena djelatnost i oslobađanje od poreza na nepokretnost za mjesece u kojima je ugostiteljima zabranjena djelatnost", navode u saopštenju.

Ukazujući na činjenicu da je turizam privredna grana koja ima veliki potencijal, stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rast BDP i snažno utiče na srodne privredne delatnosti, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore smatra da se prilikom sastavljanja nove Vlade formira Ministarstvo turizma, u cilju najoptimalnijeg djelovanja na ekonomski razvoj, unaprijeđenje turističke destinacije i poslovni ambijent u Crnoj Gori.

Kako se dodaje u sapštenju, u komunikaciji sa nadležnim institucijama stvoriti uslove za nesmetanu implementaciju III paketa mjera podrške turističkoj privredi u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa.

Ovo se posebno odnosi na odobravanje kredita za likvidnost i obrtna sredstva kod IRF-a i poslovnih banaka, kao i na odobravanje subvencija kamate na reprogram turističkih kredita;

- Sektoru turizma trebaju još snažnije mjere podrške za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, kao što su: subvencije na zarade zaposlenih i podrška bankarskog sektora, kojima će se odgovoriti izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo i koje će trajati do maja 2021. godine;

- U cilju ublažavanja uticaja COVID-19 na turističku privredu, analizirati i inicirati izmjene i dopune zakonske regulative. Tu se prije svega misli na smanjenje poreza i doprinosi na zarade, kao i da se stavi van snage vremensko ograničenje primjene snižene stope PDV-a od 7 odsto u ugostiteljstvu. Na ovaj način bi proširili poresku bazu i učinili poslovni ambijent prihvatljivijim za privredu;

- Implementirati projekat "Pojednostavljenje sezonskog zapošljavanja u turizmu" sa akcentom na zapošljavanja lokalnog stanovništva i studenata;

- Pojačati mjere na implementaciji projekta "Domaći ukusi" kroz snažnije povezivanje turizma i poljoprivrede i drugih segmenata domaće proizvodnje čiji proizvodi se koriste u svim aspektima turizma. Povezivanje turizma i poljoprivrede od izuzetnog je značaja za turizam i uopšte crnogorsku ekonomiju, što je posebno važno sa apekta ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih pojavom koronavirusa;

- Podstaći diverzifikaciju turističkog proizvoda i ravnomjerni regionalni razvoj sa posebnim osvrtom na održivost i inovacije u turizmu;

- Ubrzati digitalnu tranziciju i zelenu ekonomiju u turizmu.

Odbor je na sjednici usvojio Program rada za narednu godinu i Analizu poslovanja sektora u periodu januar – septembar. Razmotrena je implementacija Trećeg paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Bilo je riječi i o Predlogu zakona o turizmu i ugostiteljstvu, te izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata, sa osvrtom na turizam. Prezentovana je oznaka Safe Travels.

Sjednicu, koja je održana online, vodio je predsjednik Odbora Ranko Jovović, a u radu su osim članova učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović, te direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić i njena saradnica Milena Čukić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.11.2020.


Naslov: Redakcija