Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO UNAPRJEĐENJE RADNOG ZAKONODAVSTVA

13.10.2020.


Koncept dostojanstvenog rada u Crnoj Gori još nije zaživio u mjeri u kojoj bi trebalo, ocijenili su predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i dodali da se to neće desiti dok se ne obezbijede osnovna prava iz radnog odnosa.

Zamjenica generalnog sekretara USSCG, Ivana Mihajlović, je na okruglom stolu povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, ukazala da vjeruje da postoji ogroman prostor za unapređenje tog koncepta, kao i da je osnovni cilj dostojanstvenog rada vraćanje dostojanstva radu i radniku.

Ona je objasnila da je USSCG odlučila da Svjetski dan dostojanstvenog rada ove godine posveti radnom vremenu, kao jednom od osnovnih indikatora dostojanstvenog rada.

"Ukoliko radno vrijeme nije ograničeno i zaposleni rade prekovremeno, oni ne mogu da ostvare osnovna prava, kao što su pravo na slobodan dan u toku sedmice ili praznovanje državnih i drugih praznika, što se dovodi u direktnu korelaciju sa njihovim psiho-fizičkim stanjem i kvalitetom života. Time se narušava razvnoteža između profesionalnog i porodičnog života", rekla je Mihajlović.

Ona je podsjetila da USSCG od 2009. godine sprovodi kampanju poštovanja 40-očasovnog radnog vremena, prava na sedmični odmor i slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika.

"Definitivno moramo priznati da je bilo pomaka u odnosu na prethodni period, ali ono što praksa pokazuje i sa čime se svakodnevno suočavamo je da postoji ogroman prostor za dalje unapređenje tog prava", navela je Mihajlović.

Ona je saopštila da se u USSCG gotovo svakodnevno susrijeću sa pritužbama zaposlenih na prekovremeni rad, koji se uvodi bez obezbijeđenih preduslova, propisane procedure i adekvatnog obrazloženja.

"Ogroman je broj slučajeva u kojima prekovremeni rad nije plaćen. To je jedan od aspekata koji mnogo zabrinjava", ukazala je Mihajlović.

Prema njenim riječima, zabrinjava i to što prekovremeni rad u Crnoj Gori godinama predstavlja pravilo, a ne izuzetak.

"Fokus naše kampanje bio je da zaposlenima, posebno u teže pogođenim djelatnostima, omogućimo pravo na korišćenje slobodnog dana za praznike. Trebalo nam je mnogo vremena da, na našu inicijativu, parlament usvoji dopune zakona", podsjetila je Mihajlović.

On je dodala da su se u USSCG na trenutak ponadali da je tim dopunama pitanje primjene zakona adekvatno regulisano i da se našao model po kojem će se propisi ubuduće primjenjivati u praksi.

"Ministarstvo ekonomije od 2013. godine nije donijelo podzakonski akt koji je ključan i koji bi omogućio implementaciju zakonskog rješenja u praksi", rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da je iz ugla USSCG veoma simptomatično to što su iz Ministarstva ukazali da je, kada je riječ o Zakonu o državnim i drugim praznicima, teško utvrditi koja preduzeća mogu da rade u vrijeme praznika.

"Vjerujemo da je zadatak svih da osiguramo pravo na sedmični odmor i slobodan dan za vrijeme državnih i drugih praznika svim zaposlenima u Crnoj Gori. Da li ćemo to obezbijediti kroz primjenu zakona i Ustava ili poštovanjem kolektivnih ugovora, kontrolom inspekcijskih organa ili donošenjem posebnih lex specialis zakona za svaku djelatnost posebno, ostaje da vidimo", saopštila je Mihajlović.

Ona je dodala da je tema radnog vremena značajna u ovom trenutku i zbog trenutne epidemiološke situacije, odnosno činjenice da sve više ljudi radi od kuće i na daljinu.

"Ono što do nas dopire iz sektora u kojima je nazastupljeniji rad od kuće jeste da su zaposleni manje-više cjelodnevno dostupni poslodavcima i da se ne pravi oštra razlika između toga koliko traje radno vrijeme, koliko zaposleni mora da bude diskonektovan i koliko se mora poštovati njegova privatnost", ukazala je Mihajlović.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, poručio je da će ta sindikalna organizacija pokušati da razvije nove smjernice kako bi koncept dostojanstvenog rada dovela na zavidan nivo, jer je njegov razvoj neophodan za dalji napredak društva, posebno Crne Gore koja teži evropskoj integraciji.

On smatra da bi u tom pravcu trebalo praviti žešće korake, kako bi se taj koncept slijedio u punom kapacitetu.

"USSCG će pokušati da preloži nove smjernice kako bi se koncept dostojanstvenog rada što prije doveo na zavidan nivo, na kom bi trebalo da bude, kakav je u modernim zemljama, a čemu Crna Gora teži", rekao je Keković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.10.2020.


Naslov: Redakcija