Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O OSTVARIVANJU PRAVA NA MEDICINSKO TEHNIČKA POMAGALA: Fond za zdravstveno osiguranje prihvatio je predlog Udruženja mladih sa hendikepom da se iz Pravilnika obriše uslov prema kojem osobe sa invaliditetom, koje su studenti, zaposleni ili se bave sportom, moraju da imaju položen vozački ispit i saobraćajnu dozvolu za dobijanje lakih aktivnih invalidskih kolica


Fond za zdravstveno osiguranje prihvatio je predlog Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) da se iz Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko tehnička pomagala ("Sl. list CG", br. 24/2013 i 26/2014) obriše uslov prema kojem osobe sa invaliditetom (OSI), koje su studenti, zaposleni ili se bave sportom, moraju da imaju položen vozački ispit i saobraćajnu dozvolu za dobijanje lakih aktivnih invalidskih kolica.

Aktivna invalidska kolica su jedno od ortopedskih pomagala na koja su osiguranici mogli da ostvare pravo kod Fonda zdravstva, uz uslov da imaju vozačku i saobraćajnu dozvolu, te da budu zaposleni ili su na redovnom, odnosno vanrednom školovanju.

Iz UMHCG su ranije saopštili da je Lista medicinsko-tehničkih pomagala restriktivna, te da su procedure za ostvarivanje prava i rokovi korišćenja "problematični i nekada dugi".

Naveli su i da je problematično što korisnici ne mogu da izaberu pomagala kod više ponuđača u zemlji ili u inostranstvu, te da to pravo jedino mogu da ostvare kod preduzeća "Rudo Montenegro".

Nakon sastanka sa predstavnicima UMHCG i Saveza udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju "Naša inicijativa" sredinom septembra, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Adis Balota rekao je da su se, stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. list CG", br. 6/2016), stekli uslovi za donošenje novog Pravilnika.

Izvor: Izvor: Vebsajt Vijesti, 11.10.2016.