Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO FINANSIJA UZ FINANSIJSKU PODRŠKU UNDP-A POČELO SA IMPLEMENTACIJOM PROJEKTA OBUKE RAČUNOVOĐA U JAVNOM SEKTORU CRNE GORE


Ministarstvo finansija, zajedno sa Centrom za izvršnost u finansijama (CEF) iz Ljubljane, počelo je sa implementacijom Projekta obuke računovođa u javnom sektoru Crne Gore (Public Accountants Certification Training - PACT). Sredstva za međunarodno priznat program sertifikacije doniran je od strane UNDP-a.

Program obuke računovođa dio je nastojanja Vlade Crne Gore da ojača profesionalne kvalifikacije računovođa u javnom sektoru. Kvalitetno finansijsko izvještavanje je od suštinskog značaja za efektivno upravljanje u javnom sektoru, a ono počiva na visoko razvijenoj funkciji računovodstva.

PACT omogućava obuku računovođa u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima za javni sektor, čime se računovodstvena profesija u javnom sektoru podiže na međunarodno priznat nivo. Udžbenici za PACT obuku izrađeni su od strane Chartered Institute for Public Finance and Accountancy (CIPFA) iz Velike Britanije, koji će uspješne polaznike obuke nagraditi međunarodno priznatim sertifikatom i diplomama.

Finansiranje pripremne faze projekta, koja uključuje selekciju i obuku predavača, prevod materijala za obuku i analizu računovodstvene funkcije u domaćem zakonodavstvu, je obezbjeđeno do kraja 2015. godine. Implementaciona faza projekta počinje u 2016. godini i ima za cilj obuku 40 računovođa iz javnog sektora Crne Gore.

Više informacija o PACT programu možete pronaći ovdje.  

Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 12.10.2015.