Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MIJENJA SE NAČIN OCJENJIVANJA U PRVA TRI RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE: Obuka nastavnika koji rade u nižim razredima o izmijenjenom načinu ocjenivanja predviđena za oktobar ili novembar

13.09.2018.


Od ove školske godine mijenja se način ocjenjivanja u prva tri razreda osnovne škole. Naime, kako su u tim razredima ocjene opisne, ove godine će umjesto četiri nivoa opisnih ocjena biti tri. Ukida se opisna ocjena-ističe se, rekao je CdM-u Radoje Novović načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo.

Novović je za CdM kazao da je cilj je da se na ovaj način djeca motivišu, da im se omogući podrška u sticanju znanja i vještina.

Do sad su roditelji, babe, djedovi opisne ocjene koje su bile na četiri nivoa postovjećivali sa brojčanim ocjenama 2,3,4 i 5. Ukidanjem opisne ocjene ističe se ukinuće se i “izjednačavanje” sa brojčanim ocjenama što će svakako biti podstrek i motivacija učenicima u prva tri razreda osnovne škole”, naglasio je za CdM Novović.

Međutim, neki nastavnici koji predaju u nižim razredima tvrde u izjavi za CdM da ih o ovim promjenama nije obavijestilo Ministarstvo prosvjete. CdM je kontaktirao Ministarstvo prosvjete koji o novoj promjeni nije imao konkretan odgovor već je nas je uputio na Zavod za školstvo. Nastavnici ističu da su za novi način ocjenjivanja saznali tek kad su im u škole stigli dnevnici i kad su vidjeli da u rubrikama za ocjene nema kategorije-ističe se.

Novović je najavio da je obuka nastavnika koji rade u nižim razredima o izmijenjenom načinu ocjenivanja predviđena za oktobar ili novembar.

Znači od ove školske godine opisne ocjene biće: djelimično postignut, uglavnom postignut i postignut u cjelini. Do sada su učenici trećih razreda na kraju školske godine dobijali brojčane ocjene. Od ove godine to neće biti tako jer je neizvodljivo prebacivanje iz tri opisne u pet brojčanih ocjena.


IZVOR: Vabsajt CDM, A.Obradović,12.09.2018.


Naslov: Redakcija