Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

U PROCESU USKLAĐIVANJA SA EVROPSKIM ZAKONODAVSTVOM CRNA GORA ĆE USPOSTAVITI JEDINSTVENU KONTAKTNU TAČKU: Uspostavljanjem ovog sistema olakšaće se osnivanje preduzeća u sektoru usluga i prekogranično pružanje usluga na unutrašnjem tržištu


Jedinstvena kontaktna tačka, koju će Crna Gora uspostaviti u okviru usklađivanja sa evropskim zakonodavstva, olakšaće osnivanje preduzeća u sektoru usluga i prekogranično pružanje usluga na unutrašnjem tržištu, ocijenila je vođa ALA projekta, Sosanna Lisgara.

Ona je objasnila da je jedinstvena kontaktna tačka portal e-uprave za preduzetnike i preduzeća koja su aktivna u sektoru usluga. "Od decembra 2009. godine, sve zemlje Evropske unije (EU) su u obavezi da imaju jedinstvenu kontaktnu tačku kao što je navedeno u Direktivi EU o uslugama", rekla je Lisgara.

Prema njenim riječima, prednosti jedinstvene kontaktne tačke nijesu odmah vidljive po njenom osnivanju. "Međutim, očekuje se da će jedinstvena kontaktna tačka olakšati pristup preduzećima iz drugih zemalja, zemalja članica EU, u Crnoj Gori i takođe će pružiti podršku nacionalnim preduzećima, pružaocima usluga i korisnicima kako bi se olakšalo njihovo osnivanje i iskoristile prednosti pojednostavljenih administrativnih procedura", navela je Lisgara.

Efekti su, kako je dodala, pozitivni za zaposlene u nadležnim organima i ministarstvima, jer će olakšati njihov svakodnevni administrativni posao, pošto će se sve procedure završavati elektronskim putem.

Neke od glavnih praktičnih prednosti jedinstvene kontaktne tačke su:

  • dobijanje informacija o načinu osnivanja preduzeća u oblasti usluga i prijavljivanja eletronskim putem,
  • upravljanje dostupnim elektronskim uslugama,
  • dobijanje dozvole za vaše preduzeće,
  • pružanje prekograničnih usluga ili osnivanje preduzeća u Crnoj Gori,
  • razmjena dokumenata elektronskim putem i slanje dokumentacije potrebne za postupak,
  • obavljanje svih potrebnih procedura elektronskim putem i smanjenje administrativnih procedura u postupcima sa državom.

Lisgara je, govoreći o ulozi Privredne komore u tom procesu, navela da je ona od ključnog značaja u tom postupku, jer je glavna veza sa poslovnim sektorom i pružaocima usluga. "Crnogorska Vlada, koja je trenutno u procesu uređivanja jedinstvene kontaktne tačke, još nije donijela konačnu odluku o glavnom mjestu uspostavljanja jedinstvene kontaktne tačke, dok se različite ideje razmatraju", navela je Lisgara.

Privredna komora je, kako je podsjetila, bila jedan od glavnih kandidata koji bi bio nadležan za jedinstvenu kontaktnu tačku, zajedno sa ministarstvima ekonomije i za informaciono društvo i telekomunikacije.

Lisgara je, odgovarajući na pitanje kako će uspostavljanje jedinstvene kontaktne tačke pomoći razvoj biznisa u Crnoj Gori, rekla da jedinstvena kontaktna tačka ima za cilj da pruži pomoć preduzećima i pružaocima usluga u upravljanju ponekad veoma složenim administrativnim i zakonskim procedurima.

"To znači da kroz jedinstvenu kontaktnu tačku preduzeća i pružaoci usluga mogu jednostavno naći informacije putem interneta i mogu se prijaviti elektronskim putem, kako bi osnovali svoju kompaniju u nekoj od zemalja EU ili sa ciljem pružanja prekograničnih usluga", navela je Lisgara.

Ona smatra da je Crna Gora na pravom putu ka formiranju buduće nacionalne jedinstvene kontaktne tačke, naročito uzimajući u obzir uspostavljanje E-uprave i e-licence, dok optimističan pregled trenutnog stanja crnogorskih sa tim eletronskim procedurama može biti upotpunjen izjavom da put ka uspostavljanju jedinstvene kontaktne tačke u Crnoj Gori nije toliko dug.

"Tačnije, već postoje elektronske procedure i relevantne strukture i e-alati koji se mogu koristiti prilikom budućeg uspostavljanja jedinstvene kontaktne tačke u Crnoj Gori", dodala je Lisgara.

Takođe, Crna Gora preduzima sve radnje koje su potrebne da bi se izbjegao problem za buduće funkcionisanje jedinstvene kontaktne tačke.

Ona je ocijenila da je put do potpunog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU trenutno najzahtjevniji zadatak za Crnu Goru, iako je mnogo koraka i radnji preduzeto u tom pravcu.

Izvor: Vebsajt RTCG, 10.09.2016.