Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVA ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA: Prihodi od turizma u 2016. godini trebalo bi da premaše 850 miliona eura


Prihodi od turizma bi 2016. godine, prema procjenama Ministarstva održivog razvoja i turizma, trebalo da premaše 850 miliona EUR, dok bi sezona mogla biti rekordna, saopštio je resorni ministar, Branimir Gvozdenović.

"Crnu Goru je u prvih sedam mjeseci posjetilo 864,09 hiljada turista, 3,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. U prvih sedam mjeseci ostvareno je 5,23 miliona noćenja, 0,5 odsto više nego u uporednom periodu", rekao je Gvozdenović.

On je dodao i da informacije kojima raspolaže Nacionalna turistička organizacija (NTO) ukazuju na to da je avgust premašio sva očekivanja i da je prema broju turista, noćenja i prometu najbolji avgust do sada.

"Prva sedmica septembra bilježi sličan trend, odnosno skoro 20 odsto turista više nego u istom periodu prošle godine, a odlične su i najave za oktobar", rekao je Gvozdenović.

On je naveo da je, prema procjenama Centralne banke, u prvih sedam mjeseci ostvareno oko 400 miliona EUR prihoda, što pokazuje rast u odnosu na prethodnu godinu kada je u istom periodu prihodovano 385 miliona EUR.

"Kao što je evidentno, glavna sezona je bolja od prethodne, pa se očekuje i da postsezona bude bolja, kako u primorskim, tako i u sjevernim opštinama. Kada govorimo o strukturi gostiju ona je različita u predsezoni i sezoni. U predsezoni i postsezoni uglavnom su to gosti zapadnoevropskih tržišta, koji ne dolaze isključivo zbog sunca, mora i plaža, već više uživaju u ljepotama Crne Gore, prirodi, u aktivnom odmoru", saopštio je Gvozdenović.

On je naveo da su tu glavna emitivna tržišta - Njemačka, Velika Britanija i Francuska, dok je ove godine izuzetna tražnja bila iz Holandije, odakle su nakon 30 godina uvedeni i čarter letovi.

"Što se tiče špica turističke sezone, glavni gosti stižu iz Srbije, regiona odnosno Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije, kao i sa tržišta Rusije. Ta tržišta su konstantno prisutna u Crnoj Gori", rekao je Gvozdenović.

On je dodao da su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Rusije i Srbije, za kojima slijede BiH, Francuska, Ukrajina i Velika Britanija. Zabilježen je i rast broja turista iz Slovačke 74 odsto, Španije 55 odsto, Holandije 54 odsto, Turske 45 odsto, Bugarske 43 odsto, Velika Britanija 42 odsto, Italije 30 odsto i Albanije 21odsto.

"Od vanevropskih zemalja, najveći rast je zabilježen kod turista iz Izraela 124 odsto, Čilea 81 odsto, Novog Zelanda 45 odsto, Brazila 32 odsto, Argentine 28 odsto i Južne Afrike 20 odsto", precizirao je Gvozdenović.

On je naveo da je prema podacima Aerodroma Crne Gore, promet aviona u prvih sedam mjeseci bio veći 9,7 odsto, a putnika 10,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima Monteputa, kroz tunel Sozinu je prošlo 19,4 odsto više vozila i ostvaren je prihod 16,1 odsto veći nego u uporednom periodu. Podaci Nacionalnih parkova (NPCG) pokazuju da je prodato 2,6 odsto više ulaznica i da je evidentiran rast prihoda od 0,55 odsto.

Gvozdenović je saopštio i da je u Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera u prvih sedam mjeseci ostvareno povećanje fizičkog obima prometa od oko pet odsto u odnosu na uporedni period.

"Rast broja turista u Crnoj Gori, koji se kontinuirano povećava svake godine, svjedoči o rastućem značaju turizma, između ostalog i u privlačenju investicija, kreiranju novih poslova i radnih mjesta, stimulisanju razvoja privatnog sektora i većem prilivu novca usljed potrošnje koju ostvare turisti", rekao je Gvozdenović.

Izvor: Vebsajt CdM, 11.09.2016.