Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVNA LICA DA KORISTE KONCEPT ELEKTRONSKOG POSLOVANJA

13.08.2018.


Preduzeća u Crnoj Gori trebalo bi da isprate način na koji će se koncept elektronskog poslovanja razvijati u svijetu, kako bi se tome prilagodila i iskoristila benefite takvog načina rada, ocijenili su iz Privredne komore (PKCG).

"U Crnoj Gori mali broj preduzeća koristi koncept elektronskog poslovanja, a razlog su nedovoljna informisanost i zadovoljenje postojećim tehnološkim platformama", ukazali su predstavnici PKCG.

Oni su podsjetili da je, prema podacima Monstata, procenat preduzeća koja na svojim web stranicama nude kataloge proizvoda i usluga sa cijenovnicima iznosi 69,5 odsto, dok 43,1 odsto omogućava i online naručivanje. Ti podaci su pokazali i da je 26,9 odsto preduzeća primalo porudžbine putem interneta, dok ih je porudžbine plasiralo 26,7 odsto.

Iz PKCG su naveli da je u odnosu na prethodnu godinu zabilježen rast od jedan odsto porudžbina primljenih putem interneta, a 1,3 odsto onih koje su na taj način plasirane.

"Procenat ispitanika koji su kupovali ili naručivali robu ili usluge iznosi 26,1 odsto. Vrste roba ili usluga koje su najčešće naručivane ili kupovane preko interneta su odjeća i sportski proizvodi 77,7 odsto, smještaj za odmor 22 odsto, filmovi i muzika 10,9 odsto, farmaceutski proizvodi 7,5 odsto i video igrice, drugi računarski softveri i njihovi dodaci 5,3 odsto", saopštili su iz PKCG.

Prema podacima Pošte Crne Gore broj pošiljki prispjelih internet trgovinom u prošloj godini iznosio je 340,6 hiljada, što je 370 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

"Pogodnosti koje očekuju trgovce koji se opredjele za taj koncept poslovanja su mnogobrojne i ogledaju se u poslovanje po principu 'u pravo vrijeme', stalnoj dostupnosti robe i usluga potrošačima iz cijelog svijeta, kao i mogućnostima unakrsne prodaje i bolje segmentacije tržišta. Zahvaljujući korišćenju tog kanala prodaje, trgovac je prepoznat i kao podržavalac modernih tehnologija", rekli su iz PKCG.

Oni su dodali da prodavac koji proizvode nudi online ostvaruje značajne uštede, imajući u vidu niže troškove formiranja i održavanja internet prodajnog mjesta u odnosu na klasično.

"Eventualno manji broj potrebnih radnika i zakup prostora za rad, koji ne mora biti na atraktivnoj lokaciji, snižavaju troškove. Sa druge strane tu su potreba za zaposlenima koji imaju specifična znanja, troškovi neprestanog unaprijeđenja softvera, opreme, obuke, licenci i održavanja", ukazali su iz PKCG.

Oni su naveli i da taj vid poslovanja omogućava potrošačima da kupuju "iz fotelje", odnosno sa bilo kog mjesta i u bilo koje vrijeme, brzo i jednostavno.

"Kod e-trgovine ne postoje konkretne mane, s obzirom da se sve mogu preduprijediti edukacijom. Poseban izazov predstavljaju edukacije na polju prepoznavanja legitimnosti i kredibiliteta trgovaca, prava potrošača kod korištenja različitih metoda plaćanja i problematike prekogranične trgovine. U tom cilju PKCG će organizovati niz edukativnih radionica, okruglih stolova, namjenjenih kako prodavcima tako i potrošačima", saopštili su iz PKCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.08.2018.


Naslov: Redakcija