Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

59 NOVIH ILI IZMIJENJENIH UDŽBENIKA ZA OSNOVNE ŠKOLE

13.08.2018.


Zavod za udžbenike i nastavna sredstva za novu školsku godinu pripremio je za osnovce 59 izmijenjenih ili potpuno novih udžbenika, zbirki zadataka i radnih svezaka.

Iz ove ustanove pojasnili su da su udžbenici dopunjeni ili su izrađeni kao novi zbog toga što su tokom prošle godine izmijenjeni planovi i programi za osnovno obrazovanje. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je u obavezi, kažu, da djeci koja pohađaju nastavu i njihovim nastavnicima pripremi udžbenike/udžbeničke komplete iz kojih će se moći sve predviđeno predmetnim programima obraditi.

Nijesu, međutim, odgovorili na potpitanje koliko su tačno izradili novih udžbenika, a koje su samo izmijenili ili dopunili.

"Vjerujte da mi je za sačinjavanje informacije koju Vi tražite potrebno mnogo vremena kojeg u ovom trenutku nemam. Nakon toga uslijedilo bi još jedno logično potpitanje: A u kojem procentu ste mijenjali pojedini naslov!? Naravno, sve ovo kako bi se informisali roditelji o tome da li mogu ili ne mogu koristiti stare udžbeničke komplete…", naveo je odgovorni urednik u Zavodu, Lazo Leković.

Nacionalni savjet za obrazovanje do kraja ove sedmice odobriće spisak udžbenika po kojima će se izvoditi nastava u školskoj 2018/2019. godini.

"Naravno, kao i svih prethodnih godina, ovaj spisak će biti objavljen u Službenom listu Crne Gore", ukazao je on.

Naslove koje su pripremili kao dopunjena, izmijenjena izdanja ili kao potpuno nova za školsku 2018/2019. godinu su udžbenici, zbirke zadataka 1 radne sveske na crnogorskom jeziku i to za prvi razred:

-U svijetu matematike 1 udžbenički komplet

-Istražujem svoju okolinu 1 udžbenik

-za drugi Čigra slova i glasova 2 udžbenik i radna sveska

-U svijetu matematike 2 udžbenički komplet

-Istražujem svoju okolinu 2 udžbenik i radna sveska.

Izmijenjena ili izrađena kao potpuno nova izdanja su i:

-Čigra slova i glasova 3 udžbenik i radna sveska

-U svijetu matematike 3 udžbenički komplet

-Istražujem svoju okolinu 3 udžbenik i radna sveska

Takođe je izmijenjen ili u potpunosti izrađen kao nov udžbenički komplet za četvtri razred U svijetu matematike, kao i Poznavanje društva 4 udžbenik i radna sveska, Priroda 4 udžbenik i radna sveska, Likovna kultura 4 udžbenik, Muzička kultura 4 udžbenik, Likovna kultura 5 udžbenik, Priroda 5 udžbenik i radna sveska.

Na ovom spisku je i Poznavanje društva 5 udžbenik i radna sveska, Matematika 5 udžbenik i zbirka zadataka, Muzička kultura 5 udžbenik, Informatika sa tehnikom 5 udžbenik, Crnogorski jezik 6 udžbenik i radna sveska, Matematika 6 udžbenik i zbirka zadataka, Muzička kultura 6 udžbenik, Likovna kultura 6 udžbenik, Biologija 6 udžbenik i radna sveska, Informatika sa tehnikom 6 udžbenik, Istorija 6 radna sveska, Geografija 7 udžbenik i radna sveska, Muzička kultura 7 udžbenik, Istorija 7 udžbenik, Matematika 7 udžbenik i zbirka zadataka, Informatika sa tehnikom 7 udžbenik, Hemija 7 udžbenik i zbirka zadataka.

Za osmi razred izmijenjena je ili izrađena kao nova Istorija 8 udžbenik, Matematika 8 udžbenik i zbirka zadataka, Hemija 8 udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 8 udžbenik, Informatika sa tehnikom 8 udžbenik, a za deveti: Geografija 9 udžbenik i radna sveska, Matematika 9 udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 9 udžbenik.

Iz Zavoda je, takođe, saopšteno da su izmijenjena ili izrađena kao nova i fizika za drugi razred srednje škole: Fizika I-udžbenik i zbirka zadataka i Latinski jezik III udžbenik.

Nove knjige i na albanskom jeziku

Iz Zavoda su saopštili da su pripremili kao dopunjena, izmijenjena izdanja ili kao potpuno nova za školsku 2018/2019. godinu udžbenike, zbirke zadataka i radne sveske na albanskom jeziku i to za treći razred:

-U svijetu matematike 3 udžbenički komplet,

-Istražujem svoju okolinu 3 udžbenik i radna sveska,

-za četvrti Likovna kultura 4 udžbenik.

Za šesti razred su izmijenjeni ili izrađeni kao nov udžbenik Muzičke kulture, Biologija 6 udžbenik i radna sveska, kao i Matematika 7 udžbenik i zbirka zadataka, Muzička kultura 7 udžbenik, Fizika 7 udžbenik i zbirka zadataka, Istorija 7 udžbenik.

Tu je i Fizika 8 udžbenik, Fizika 9 udžbenik i zbirka zadataka. Zavod je, takođe, izmijenio ili izradio kao nov udžbenik i zbirku zadataka za prvu godinu, kao i za drugu: Matematika II udžbenik i zbirka zadataka, Matematika III udžbenik i zbirka zadataka, Matematika IV udžbenik i zbirka zadataka.

Na ovom spisku nalazi se i Biologija za drugu godinu udžbenik i zbirka zadataka i Istorija IV udžbenik.


IZVOR: Vebsajt CdM, 11.08.2018.


Naslov: Redakcija