Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MIDAS 2 PROJEKAT: Više od 30 miliona eura za poljoprivredu i ribarstvo

13.07.2018.


Kroz MIDAS 2 projekat koji se realizuje kroz novi projekat Vlade sa Svjetskom bankom, sa 30 miliona eura biće podržano dalje unapređenje crnogorske poljoprivrede, sektora ribarstva i oblasti bezbjednosti hrane.

Početak realizacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) označili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predstavnica Svjetske banke, zamjenica direktora SB za Zapadni Balkan, gospođa Lada Strelkova.

Navodeći brojne primjere rezultata MIDAS podrške, Simović i Strelkova su iskazali veliko zadovoljstvo efektima prethodnog MIDAS 1 projekta koji je uspješno realizovan u periodu od 2009. do 2017.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivede, oni su istakli da je MIDAS doprinio značajnom unapređenju sektora poljoprivrede, u dijelu unapređenja poljoprivrednih gazdinstava i njihove konkurentnosti, kao i u dijelu jačanja institucija, što je sveukupno doprinijelo značajnoj pripremi crnogorske poljoprivrede za primjenu EU politike u ovim oblastima.

Posebno su istakli izuzetnu saradnju Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke na implementaciji projekta.

Simović je iskazao uvjerenje da će paket od 30 miliona podrške do kraja godine biti dodatno uvećan i za sredstva iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Navodeći primjere poljoprivrednih proizvođača koji su koristeći podršku MIDAS 1 projekata započeli, širili proizvodnju, postajući danas ozbiljni poljoprivredni proizvođači, Simović je ukazao da u Crnoj Gori ima mnogo takvih uspješnih priča i primjera da su se mnogi opredijelili da kroz agrobiznis obezbijede egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Predstavnica SB Lada Strelkova podsjetila da je kroz MIDAS 1 projekat raealizovano 660 grantova, u iznosu od 6,5 miliona eura, i ukupno investirano više od 13 miliona eura.

"Unapređenje konkurentnosti u sektorima poljoprivrede i ribarstva, kako bi se bolje ispunili zahtjevi procesa pristupanja, nameće troškove kako pojedinačnim preduzećima tako i zemlji uopšte, kroz potrebu značajnih ulaganja u javna dobra i stvaranje podsticajnog okruženja. Uz pomoć projekta će se zadovoljiti neke od tih potreba za ulaganjem, dok će se istovremeno podržati razvoj poljoprivrednog sektora", zaključila je Strelkova.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.07.2018.


Naslov: Redakcija