Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAPOSLENIM STRANCIMA OMOGUĆITI SINDIKALNO ORGANIZOVANJE U CG

13.07.2018.


Strancima koji rade u Crnoj Gori treba omogućiti jednaka prava, uključujući i sindikalno organizovanje i mogućnost da se obrate sindikatu za pomoć, poručeno je na okruglom stolu u Podgorici koji je organizovao Sindikat zdravstva Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Učesnici su se saglasili da bi takva mogućnost poboljšala položaj stranaca na radu u Crnoj Gori (detaširanih radnika).

"Radnici koji dolaze na rad u Crnu Goru imaju jednaka prava kao i crnogorski državljani. Poslodavac koji je primio detaširanog radnika dužan je da, prije dolaska radnika na rad, zatraži dozvolu za rad stranog lica Ministarstvu rada i socijalnog staranja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, za dobijanje dozvole za rad stranog lica, potrebno dostaviti dokaze da će ono imati smještaj, penziono i zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu.

Dodaje se da je poslodavac dužan da garantuje za strano lice koje je primio na rad.

Kako je saopšteno, Crna Gora ima usvojen Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Sl. list RCG", br. 11/2004 i "Sl. list CG", br. 73/2010 - dr. zakon, 40/2011 - dr. zakon i 35/2013), kojim su regulisana njihova prava.

"Upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo uređuje se ugovorom o poslovnoj saradnji između domaćeg poslodavca i stranog lica", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je potrebno napraviti bazu podataka na nivou Evropske zajednice sa podacima o detaširanim radnicima.

"Uvođenjem obaveze poslodavcima, neophodno je dostaviti dokaze o unaprijed uplaćenim penzijskim i zdravstvenim osiguranjima radnika koje šalje na rad u inostranstvo, Ugovora o radu, kako bi inspekcije svih zemalja imali uvid o broju radnika i njihovim ugovorima o radu", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.07.2018.


Naslov: Redakcija