Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG FISKALNE STRATEGIJE CRNE GORE 2017 - 2020. GODINE: Maloprodajne cijene cigareta od 1. jula 2017. biće veće do 30 centi, od januara 2018. godine za 50 centi, a zatim još toliko od januara 2019. godine

13.06.2017.


Maloprodajne cijene cigareta od 1. jula 2017. godine biće veće do 30 centi, od januara naredne godine za dodatnih 50 centi, a zatim još toliko od januara 2019. godine zbog povećavanja akciza i većeg PDV-a, saopštili su trgovci duvanskih proizvoda na osnovu plana kalendara u povećanju akciza kojeg je vlada objavila u Predlogu fiskalne strategije do 2020. godine.

Od povećanja akciza na cigarete i razlike u PDV-a, Vlada u naredne tri godine očekuje 41 milion eura navodeći da je neophodno ubrzati dinamiku povećanja akciza koje će 2019. biti usklađenje sa nivoom u Evropskoj uniji.

Rast sive ekonomije u ovoj oblasti je, kako tvrdi više sagovornika, neminovan jer će već početkom naredne godine prosječna cijena paklice cigareta porasti sa sadašnja dva na 2,80 eura, i biće dvostruko viša u odnosu na sadašnje cijene cigareta na crnom tržištu.

Sagovornici napominju da će se vrtoglavi rast dažbina u krajnjem negativno odraziti i na državne prihode po osnovu akciza na cigarete jer je vladin model zasnovan na pretpostavci da sivo tržište ne postoji, a što je daleko od stvarnosti, o čemu najbolje govori ilegalna prodaja u glavnom gradu.

"Prepoznajući rizik koji ovakva akcizna politika može proizvesti, u smislu povećanja prometa cigareta na neformalnom tržištu, kao i visinu akciza u zemljama okruženja, preduzeće se dodatne mjere inspekcijskog nadzora. Predloženom mjerom doprinosi se suzbijanju negativnih efekata koje upotreba duvanskih proizvoda ima na zdravlje građana, a imajući u vidu da se predlaže postepeno povećanje nivoa akcize za ovaj akcizni proizvod, isto neće imati značajnijeg uticaja na životni standard građana", obrazložila je Vlada povećanje akciza.

Sada najjeftinije cigarete u legalnoj prodaji koštaju 1,60 eura, a od 1 jula će njihova cijena porasti 1,9 eura a u januaru na 2,4 eura. Istovremeno, na crnom podgoričkom tržištu cijene nekoliko najjeftinijih cigareta daleko su ispod cijena najjeftinijih u legalnoj prodaji.

Jasno je da će rastom dažbina na cigarete razlika u cijenama na legalnom i crnom tržištu, u bliskoj budućnosti, biti još veća. Sa druge strane kako standard građana ne prati rast cijena, pušači će sve više biti okrenuti pristupačnijoj ponudi na ulici.

Dogodine u januaru, cijena cigareta u Crnoj Gori biće viša od cijena i u Srbiji, BiH, Makedoniji i Albaniji. Prema cijenama cigareta Crna Gora biće najbliža Hrvatskoj, gdje je prosečna plata, prema posljednjim dostupnim podacima, oko 50 odsto veća nego u Crnoj Gori.

Zbog toga postoji opasnost da pušači koji su do sada kupovali cigarete na legalnom tržištu pređu na značajno jeftinije crno tržište. Te realne opasnosti boje se i trgovci.

Kad se desi ovako nagli rast dažbina neminovan je pad tržišta legalne prodaje. Sagovornici iz duvanskog biznisa procjenjuju da će ovakvim porastom cijena, doći do pada legalnog tržišta već za oko 15 odsto od jula a za 40 odsto u narednoj godini.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Milorad Milošević, 9.6.2017.


Naslov: Redakcija