Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA POSVEĆENA ISPUNJAVANJU KRITERIJUMA IZ EURO-ATLANTSKE INTEGRACIONE AGENDE


Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić sastala se tokom višednevne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa grupom senatora u Senatu SAD.

Ministarka Pejanović Đurišić predstavila je senatorima aktivnosti Crne Gore, kako u okviru sveobuhvatnih reformi, tako i evropske i euroatlantske integracione agende. Ističući izuzetan značaj procesa integracija, ne samo za Crnu Goru, već i za ostale zemlje regiona, ministarka je navela da se posljednjih godina, iako duboko i u evropskim integracijama, Crna Gora fokusirala na ulazak u euroatlantsku zajednicu, odnosno NATO Alijansu.

"Posvećen rad Crne Gore na ovoj agendi, koja je prolazila različite faze, rezultirao je uspjehom kada smo u decembru prošle godine dobili pozivnicu za članstvo, nakon čega je 19. maja uslijedilo i potpisivanje Protokola o pristupanju Alijansi. Crna Gora očekuje nastavak podrške Sjedinjenih Američkih Država, kao glavnog strateškog partnera, sa ciljem afirmacije sveobuhvatnog napretka u ovom procesu. Blagovremena podrška SAD bila bi najbolja poruka svima koji testiraju solidarnost euro-atlantske zajednice i saveznika", poručila je ministarka.

Senatori su čestitali ministarki Pejanović Đurišić na istorijskom uspjehu Crne Gore, da postane 29. članica Alijanse. Impresionirani rezultatima postignutim za relativno kratko vrijeme, svi su bili saglasni da je Crna Gora očigledno posvećeno radila na ispunjavanju kriterijuma iz euro-atlantske integracione agende. Izrazili su spremnost da, u završnoj fazi, obezbijede podršku tokom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore, sa ciljem konačnog efekturianja politike proširenja NATO.

Ministarka je posjetila i dvije "think-tank" organizacije, gdje je razgovarala sa predstavnicima "German Marshall" Fonda - Derekom Šoleom (Derek Chollet) i Karen Donford (Karen Donfried), kao i predstavnicom "Centra za novu američku bezbjednost" Džuli Smit (Julie Smith). Pejanović Đurišić im se zahvalila na podršci koju u kontinuitetu pružaju Crnoj Gori i Ministarstvu odbrane. Izrazila je očekivanje i namjeru nastavka komunikacije i saradnje o pitanjima koja će ubuduće biti od značaja za Crnu Goru, što su sagovornici sa zadovoljstvom prihvatili.

Sastancima su prisustvovali ambasador Crne Gore u SAD prof.dr Srđan Darmanović, šefica kabineta u Ministarstvu odbrane mr Sanela Đozgić, izaslanik odbrane Crne Gore u SAD potpukovnik Velibor Bakrač i ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore SAD Dubravka Lalović.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo odbrane, 10.06.2016.