Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Izmjenama Zakona usklađuje se sistem sa direktivama EU koje se odnose na izmjene u oblasti definisanja mjesta oporezivanja primaoca usluga kada je riječ o prenosu električne energije, odnosno da mjesto oporezivanja bude u sjedištu primaoca usluga prilikom isporuke električne energije


Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost se, prema riječima predlagača, usklađuje poreski sistem sa EU zakonodavstvom, dok su opozicioni poslanici tokom skupštinske rasprave ocijenili spornim zakonske odredbe koje imaju za cilj oslobađanje plaćanja poreza.

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Novo Radović, rekao je da su predložili izmjene i dopune Zakona o PDV-u u cilju usklađivanja zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom.

"Te izmjene ne utiču značajno na budžet, a poreski sistem se dodatno usklađuje sa EU", rekao je Radović u Skupštini u kojoj je 10. juna 2016. godine završena rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Radi se o, kako je obrazloženo, potpunom usklađivanju sa direktivama EU koje se odnose na izmjene u oblasti definisanja mjesta oporezivanja primaoca usluga kada je riječ o prenosu električne energije, odnosno da mjesto oporezivanja bude u sjedištu primaoca usluga prilikom isporuke električne energije.

Usklađivanje je realizovano kada je u pitanju uvoz robe sadržan u ličnom prtljagu putnika, malih pošiljki nekomercijalne prirode i na konačan status ličnog vlasništva pojedinaca iz države članice i te transakcije prilikom uvoza bi bile oslobođenje PDV-a.

"Predviđeno je i oslobađanje PDV-a za potrebe oružanih snaga koje su članice NATO sa odloženom primjenom, odnosno ulaskom Crne Gore u taj savez", dodao je Radović.

Izvor: Vebsajt CdM, 10.06.2016.