Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O USTAVNOM SUDU CRNE GORE: Institut za vladavinu prava smatra da je neophodno izmijeniti Zakon, jer rok od 18 mjeseci za ustavne žalbe ili predloge za ocjenu ustavnosti počinje da teče od dana kad je predmet predat na pisarnicu suda, ali za inicijative za ocjenu ustavnosti taj rok počinje da teče tek od momenta kad sud odluči da pokrene postupak po podnijetoj inicijativi


Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da je neophodno izmijeniti Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015 - dalje: Zakon), jer se rok od 18 mjeseci u kojem sud mora odlučiti o svakom predmetu faktički ne odnosi na inicijative za ocjenu ustavnosti zakona ili drugih opštih akata. Time je, smatraju u Institutu, došlo do izigravanja Zakona u odnosu na ovu vrstu predmeta.

"Prema Zakonu, Ustavni sud u svakom predmetu mora da odluči u roku od 18 mjeseci od dana pokretanja postupka pred tim sudom. To znači da rok od 18 mjeseci za sve vrste predmeta počinje da teče od dana kad je predmet predat na pisarnicu suda, osim za inicijative za ocjenu ustavnosti za koje rok počinje da teče tek kad sud odluči da pokrene postupak", saopšteno je iz Insituta.

IVP upozorava da upravo na primjeru doživotnih naknada za majke sa troje i više djece vidi se manjkavost roka za odlučivanje u Zakonu.

"Naime, iako su građani tražili ocjenu ustavnosti doživotnih naknada za majke sa troje i više djece, odnosno Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015 i 47/2015), Ustavni sud nema obavezu da odluči u roku od 18 mjeseci od dana kada je grupa građana podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti, već tek ako Ustavni sud odluči da pokrene postupak, od tog dana ovaj rok počinje da teče", stoji u saopštenju.

Institut podsjeća da rok od 18 mjeseci za ustavne žalbe ili predloge za ocjenu ustavnosti počinje da teče od dana kad je predmet predat na pisarnicu suda, ali za inicijative za ocjenu ustavnosti taj rok počinje da teče tek od momenta kad sud odluči da pokrene postupak po podnijetoj inicijativi.

"Iako se čini da je rok ispoštovan i kod inicijativa za ocjenu ustavnosti, kad sud odluči da po inicijativi pokrene postupak, takođe ima rok od 18 mjeseci da donese odluku, propust je u tome što od trenutka podnošenja inicijative do donošenja rješenja o pokretanju postupka mogu da prođu i godine", navedeno je u saopštenju.

Institut za vladavinu prava smatra da se o inicijativama za ocjenu ustavnosti i zakonitosti takođe mora odlučivati u razumnom roku, s obzirom na to da su one ustavna kategorija i da imaju širi društveni značaj, zbog čega je neophodno izmijeniti Zakon.

Izvor: Vebsajt CdM, 12.05.2016.