Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKONI O DRŽAVNIM NAGRADAMA I O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI KULTURNIH DOBARA: Redefinisani profil i koncept državnih nagrada i stvorene pretpostavke za snažniju zaštitu i očuvanje kulturne baštine

13.03.2019.


Skupština Crne Gore je nedavno usvojila Zakon o državnim nagradama i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Riječ je o zakonskim rješenjima kojima su redefinisani profil i koncept državnih nagrada, kao i stvorene normativne pretpostavke za snažniju zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Tokom diskusije o Predlogu zakona o državnim nagradama, ministar Bogdanović je ukazao da se značaj državnih nagrada ogleda, ne samo u tome što se njihovim uspostavljanjem na jedan poseban način valorizuje kulturno-istorijski kontekst i nasljeđe, već one predstavljaju i svojevrsni pokazatelj vrednosnih sudova u umjetnosti i stvaralaštvu, koje afirmiše i za koje se određena zajednica zalaže.

"Novim Zakonom zadržali smo pet dosadašnjih državnih nagrada, s tim što im je koncept promijenjen, pa će se tako Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda, ubuduće dodjeljivati svake četvrte godine za ukupan stvaralački opus, a ne za jedno djelo, kako je do sada bilo propisano. Trinaestojulska nagrada će se i dalje dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su preciznije definisane različite oblasti za koje se može dodijeliti, da bi se izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost. Profil nagrada Miroslavljevo jevanđelje i Oktoih ostao je isti, s tim što se sada Miroslavljevo jevanđelje dodjeljuje svake treće godine, što je primjerenije obimu tekuće crnogorske izdavačke produkcije kojoj je i namijenjena"– istakao je ministar Bogdanović

Tokom diskusije o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kulturnoj baštini, ministar Bogdanović istakao je da će tekst izmjena i dopuna Zakona unaprijediti normativnu osnovu za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, i pružiti osnov za izradu nedostajućih strategija u ovoj oblasti. Pored toga, ukazano je i na važnost usklađivanja sa direktivama Evropske unije i drugim sistemskim zakonima u Crnoj Gori.

"Tekst Zakona je usaglašen sa Direktivom o uslugama na unutrašnjem tržištu, Direktivom o povraćaju kulturnih predmeta nezakonito iznesenih sa državnog područja države članice, te Regulativom Savjeta o izvozu kulturnih dobara, kao i Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017, 44/2018, 63/2018 i 11/2019 - ispr.)"- ukazao je ministar Bogdanović

Tokom skupštinske rasprave zaključeno je da predložena zakonska rješenja predstavljaju još jedno korak u pravcu unapređenja politika u oblasti kulture.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo kulture, 06.03.2019.


Naslov: Redakcija