Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O LICIMA KOJIMA SE IZDAJE DIPLOMATSKI I SLUŽBENI PASOŠ: Trajanje diplomatskog pasoša ograničeno je na pet godina i nosioci ovih dokumenata dužni su da ih nakon tog perioda vrate. Vraćanje dokumenata nužno je i nakon prestanka funkcije

13.03.2018.


Diplomatski pasoš, koji je uglavnom statusni simbol, ali garantuje i privilegije, poput preskakanja redova na granicama, u Crnoj Gori je nakon donošenja Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš ("Sl. list CG", br. 34/2013) imalo 414 osoba.

Osim aktuelnih zvaničnika, pravo na diplomatski pasoš ima i uži krug bivših funkcionera – predsjednici države, Skupštine i Vlade.

Prema Vladinoj Uredbi o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš ("Sl. list CG", br. 42/2008 i 34/2013) koja je usvojena 2008. a izmijenjena i dopunjena 2013. godine, pravo na diplomatski pasoš imaju predsjednik države, Skupštine, Vlade, predsjednici Ustavnog, Vrhovnog, Apelacionog, Upravnog suda, vrhovni državni tužilac, potpredsjednici parlamenta i Vlade, kao i ministri i svi poslanici.

Osim njih, na spisku za izdavanje diplomatskih dokumenata su i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, ali i guverner Centralne banke, predsjednik Senata DRI i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Trajanje diplomatskog pasoša ograničeno je na pet godina i nosioci ovih dokumenata dužni su da ih nakon tog perioda vrate. Vraćanje dokumenata nužno je i nakon prestanka funkcije. Međutim, postoje izuzeci kada i nakon isteka mandata funkcionerima mogu da se izdaju diplomatska dokumenta.

To važi za predsjednika države i Skupštine, za premijera, kao i za ministra vanjskih poslova i evropskih integracija. U dokumentima Vlade se navodi da se za potrebe službenih putovanja u inostranstvo, diplomatski pasoš može izdati i sekretaru predsjednika Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vlade Crne Gore, predsjedniku Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, rektorima univerziteta, predsjedniku Privredne komore Crne Gore, kao i predsjednicima i generalnim sekretarima reprezentativnih socijalnih partnera.

Osim pomenutih, dokumenta mogu dobiti i gradonačelnik Glavnog grada i Prijestonice, zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, sudiji Evropskog suda u Strazburu, državnim sekretarima u ministarstvima, šefu Državnog protokola, šefu kabineta i savjetnicima predsjednika Crne Gore, savjetnicima predsjednika Skupštine Crne Gore i predsjednika Vlade, direktoru Uprave policije i specijalnom tužiocu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.03.2018.


Naslov: Redakcija