Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNE IZMJENE PROPISA ZA USPOSTAVLJANJE DVOSMJERNOG SISTEMA PLAĆANJA U PAYPAL SISTEMU

13.03.2018.


Skoro četiri godine nakon ulaska Crne Gore u PayPal sistem crnogorski korisnici i dalje čekaju da im se omogući primanje novca putem jednog od najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta. U nadležnom Ministarstvu javne uprave, ne mogu da preciziraju datum kada bi se to moglo desiti.

Nemogućnost primanja novca putem PayPal-a otežava domaćoj IT industriji, start-up kompanijama i ostalim pravnim licima i preduzetnicima pristup globalnom tržištu.

"Crna Gora, kao mali sistem, mora koristiti sve alate za promociju i širenje izvoza, te samim tim smatramo veoma korisnim, i u uslovima tehnološkog buma obaveznim, uvođenje ovog sistema", ukazao je šef sektora za međunarodne odnose i ekonomiju u Uniji poslodavaca (UPCG) Mirza Mulešković.

Naša država se PayPalu pridružila u junu 2014. godine kada je crnogorskim građanima dozvoljeno otvaranje naloga i plaćanje, čime su im postale dostupne internet prodavnice najvećih svjetskih brendova.

Od tada se kao glavni razlog neuspostavljanja dvosmjernog sistema plaćanja navodi problematična zakonska regulativa, a u Ministarstvu javne uprave nijesu odgovorili na pitanje o kojim je konkretno zakonima riječ.

"PayPal je privatna kompanija, profitno orijentisana i kao takva ima svoja pravila poslovanja. Praksa ove kompanije je da u prvom periodu korišćenja servisa omogući plaćanje. Očekujemo u narednom periodu da se ova funkcionalnost proširi i da se omogući crnogorskim kompanijama i građanima da koriste ovaj servis za naplatu svojih roba i usluga. Imajući u vidu da je ovo privatna kompanija, nijesmo u mogućnosti da preciziramo datum kada će ova funkcionalnost biti dostupna u Crnoj Gori, ali ćemo javnost blagovremeno obavijestiti o svim nadolazećim promjenama", ukazali su u Ministarstvu, naglašavajući da je Vlada prethodnih godina intenzivno radila na uključenju Crne Gore u PayPal sistem plaćanja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.03.2018.


Naslov: Redakcija