Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Obavezna rezerva banaka 237,1 milion eura

13.02.2018.


Obavezna rezerva banaka na kraju januara je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 237,1 milion eura.

Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 52,2 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 47,8 odsto.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka u decembru, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,2 milijarde eura. Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 61,3 odsto, a na oročene 38,7 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 7,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 6,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 7,5 odsto.

Odluka se primjenjuje od 1. aprila prošle godine, a prvo izvještavanje u skladu sa tom odlukom banke su bile dužne da obavljaju od 18. aprila.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mjesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.


IZVOR: Vebsajt CdM, 10.02.2018.


Naslov: Redakcija