Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG SPREMNA ZA OTVARANJE POGLAVLJA 27

13.02.2017.


Crna Gora je spremna za otvaranje Poglavlja 27 i moguće je da će ga otvoriti do kraja 2017. godine, a posebnu pažnju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zaštitu prirode, ocijenio je predsjednik nadležnog skupštinskog Odbora, Petar Ivanović.

On je podsjetio da je predvodio proces ispunjenja mjerila i otvaranja tri pregovaračka poglavlja u oblasti poljoprivrede, navodeći da je to zahtjevan posao.

"Podsjećam vas da je u poljoprivredi bilo potrebno usvojiti veliki broj zakona, pripremiti tri strategije i tri akciona plana, sprovesti kategorizaciju objekata u kojima se proizvodi hrana. U oblasti životne sredine situacija je malo drugačija", ukazao je Ivanović.

On je naveo da je dobijeno i ispunjeno jedno mjerilo - usvojena je Nacionalna strategija sa Akcionim planom za period 2016-2020.

"Time su stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27. Sada je sve u rukama Vlade Crne Gore i Evropske komisije (EK). Moguće je da će se ovo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je Ivanović.

On je istakao da je, shodno strateškim dokumentima, dosadašnjoj praksi i mišljenjima EK posebnu pažnju potrebno obratiti na oblast voda, upravljanje otpadom i zaštitu prirode.

"Sva tri segmenta zahtijevaju velika finansijska ulaganja u infrastrukturu, uspostavljanje zaštićenih područja i programa NATURA 2000. Ipak, posebno izdvajam segment voda imajući u vidu bogatstvo kojim Crna Gora raspolaže, a koje mnogi nemarom i neodgovnornošću iz dana u dan umanjuju", precizirao je Ivanović.

On je ukazao da je svako poglavlje bitno za građane Crne Gore, prije svega zbog dostizanja standarda.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.02.2017.


Naslov: Redakcija