Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA CG: U 2020. godini naplaćeno 1,1 milijardu eura poreza

13.01.2021.


Ukupna bruto naplata ostvarena u prošloj godini iznosila je skoro 1,1 milijardu eura, što je sedam odsto manje u odnosu na 2019, saopštio je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugoša i dodao da je rezultat značajno iznad očekivanja.

On je ukazao da je plan naplate za prošlu godinu, izrađen nakon rebalansa budžeta krajem juna, premašen 65 miliona eura.

"Imajući u vidu okolnosti u kojima su i privreda i PU poslovale od početka pandemije zarazne bolesti Covid-19, ostvareni rezultat je značajno iznad naših očekivanja, i ide u prilog naporima svih naših službi da uprkos izazovima obezbijede visok stepen efikasnosti u radu PU", rekao je Mugoša.

Govoreći o strukturi naplate, Mugoša je naveo da je naplaćeno poreza na dobit preduzeća 79,54 miliona eura, što je 4,5 miliona više nego u 2019, a 12 miliona eura preko plana, što predstavlja indikator visokog stepena poreske kulture u korporativnom sektoru, koji je uprkos izazovima u poslovanju, zadržao redovnost izmirivanja te vrste poreza.

"Kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost (PDV), PU se suočava s najvećim izazovima kod naplate ove vrste prihoda, što predstavlja direktnu posljedicu ekonomske krize izazavane pandemijom zarazne bolesti Covid-19, zbog koje i ljetnja turistička sezona nije ispunila očekivanja i zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u svim djelatnostima, a naročito ugostiteljstvu i hotelijerstvu", kazao je Mugoša.

Tako je u prošloj godini ukupna naplata PDV-a iznosila 244,51 milion eura, što je 44,5 miliona eura manje nego 2019. godine i 15,5 miliona eura ispod plana, kao posljedica drastičnog pada prometa u svim djelatnostima.

"Analizom strukture ostvarene naplate prihoda uočava se da je segment jako pogođen pandemijom i oblast radnih odnosa, odnosno porezi i doprinosi na zarade zaposlenih. Po tom osnovu od početka prošle godine ostvarena je naplata u iznosu od 709,2 miliona eura, što je oko 23 miliona eura manje nego tokom 2019. godine, a 53 miliona eura preko plana", precizirao je Mugoša.

Naplata poreza na promet nepokretnosti iznosila je 15,53 miliona eura, što je pet miliona manje nego 2019, a koncesionih naknada 32,36 miliona, odnosno sedam miliona eira manje nego 2019.

Mugoša je, govoreći o rješavanju problema naplate poreskog duga, kazao da efikasno upravljanje poreskim dugom predstavlja prioritetan zadatak PU kojim se bave na svakodnevnoj osnovi, kako sa aspekta pojedinačnih poreskih obveznika, tako i sa aspekta strukture poreskog duga.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.01.2021.


Naslov: Redakcija