Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Vjerske zajednice različito o Prijedlogu zakona

12.12.2019.


Vladin Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, uskoro će biti razmatran na posebnoj sjednici Parlamenta. Dok jedni pozdravljaju nova zakonska rješenja jer smatraju da će konačno biti riješeno pitanje crkvene imovine, drugi su oprezni u komentarisanju.

Predstavnik Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić pozdravlja donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, jer će se, kako kaže, konačno, riješiti pitanje crkvene imovine.

Po slovu zakona, svi vjerski objekti koji su bili u državnom vlasništvu do 1918. a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine - biće vraćeni državi.

"S obzirom na to da je ta imovina velikim dijelom 12 km i više desetina manastira i crkava između 1996. i 2006. upisana na Beogradsku patrijaršiju ona će za godinu tim Zakonom biti ponovo upisana na Crnoj Gori i to je izazvalo bijes Beogradske patrijaršije jer se radi o ogromnoj imovini koja je inače depozit crnogorske tradicije i kulture i kao takva naravno ponovo treba da bude uzakonjena", rekao je Stevo Vučinić iz CPC.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nema komentara na Predlog zakona. Na liturgiji u manastiru Župa nikšićka, mitropolit Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast da se, kako je ukazao, urazumi i ne objavljuju rat protiv Boga.

Iz Kotorske biskupije, ukazali su da je nezahvalno komentarisati Predlog zakona. Ipak, podjsjećaju na stav Katoličke crkve da Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne bi trebalo da rješava pitanje crkvene imovine.

"Sada ovako ostavljati pretpostavke, dizati novu medijsku prašinu i paniku mislim, a nije mjesto. Ako CG ide evropskim putem jasno je da sa benefitima sljedeće članice idu obaveze u budućnosti. Tako da smo svi odrasli i da moramo razmišljati racionalno jer postoji pravo koje obavezuje i crkve i državu", kaže kancelar Kotorske biskupije Don Robert Tonsati.

Iz islamske zajednice poručuju da je bilo krajnje vrijeme da se donese Zakon jer ga Crna Gora, podsjećaju, skoro 30 godina nema iako ga sve države u regiona imaju odavno.

"Činjenica da ga je usvojila pokazuje dobronamjernost Vlade da riješi pitanje što ne znači da su sva pravna rješenja najbolja ali ima dobrih pravnih rješenja. Islamska zajednica je imala preporuke koje je Venecijanska komisija prihvatila a i Vlada prepoznala da ih uvrsti u tekst zakona", kaže Fuad Čekić iz Islamske zajednice.

A kako su saopštili iz Vlade, tekst zakona urađen je u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i po najvišim evropskim standardima.

Kažu, nemaju namjeru da onemogući bilo koga da uživa vjerska prava u hramovima, te da samim tim nema potrebe da ih iko brani.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.12.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija