Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CRNOJ GORI OD EU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE 16 MILIONA EURA

12.12.2016.


U Crnoj Gori postoji svijest o važnosti zaštite životne sredine, ali treba još mnogo toga da se uradi u toj oblasti, ocijenio je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Evropskoj komisiji, Dirk Lange, dodajući da bi pregovori o Poglavlju 27 mogli da počnu u prvoj polovini naredne godine. Lange je naveo da je opredijeljeno 16 miliona EUR za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Lange je ukazao da Evropska unija (EU) obraća veliku pažnju na zaštitu životne sredine u državama članicama.

On je rekao da proces pregovaranja ne znači da postoje akcioni planovi koji će da važe do dana pridruživanja Crne Gore EU, a onda će sve da se promijeni.

"Preferiramo da se tokom pregovora nešto stvarno i dešava, da politika i standardi EU postepeno počinju da se primjenjuju, i da ljudi u Crnoj Gori vide da postoje neki konkretni benefiti od tog procesa", pojasnio je Lange.

Prema njegovim riječima, veoma bitan aspekt je da turisti dolaze u Crnu Goru kako bi vidjeli nacionalne parkove i uživali u prirodnim ljepotama.

"Upravo ta vrsta turizma mogla bi da bude generator jednog veoma pozitivnog imidža Crne Gore u očima javnog mnjenja evropskih država", smatra Lange.

On je dodao da je EU kroz IPA fondove odvojila značajna sredstva za razvoj i sprovođenje politika u oblasti životne sredine u Crnoj Gori, i najavio da će finansijski podržati i kampanju za podizanje svijesti građana o važnosti zaštite životne sredine.

Lange je naveo da je opredijeljeno 16 miliona EUR za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

"Predstoji rad na definisanju tih projekata, i nadam se da će to moći da bude odrađeno u toku 2017. godine, kada bi mogli da damo ta sredstva", dodao je on.

Na pitanje kada se može očekivati početak pregovora o Poglavlju 27, Lange je rekao da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo veoma kvalitetnu strategiju za tu oblast, koja će u januaru biti prezentovana Savjetu i članicama EU.

"Naša očekivanja su da će pregovori o tom poglavlju biti otvoreni u prvoj polovini sljedeće godine", precizirao je Lange.

Upitan da prokomenriše stanje životne sredine u Crnoj Gori i u nacionalnim parkovima, on je rekao da je informisan o tome da Crna Gora ima dugu tradiciju u očuvanju životne sredine, i da su neki nacionalni parkovi proglašeni još 1952. godine.

"Čini mi se da u Crnoj Gori postoji svijest o važnosti životne sredine", ukazao je Lange.

On je rekao da Strategija koju je uradilo Ministarstvo treba da posluži Crnoj Gori da se uskladi sa evropskim zakonodavstvom u toj oblasti.

 "Mi smo definisali kakvo je stanje u Crnoj Gori po tom pitanju, i vidjeli da puno toga treba da se uradi", rekao je Lange i dodao da su potrebne značajne investicije da bi se sve to uradilo.

Prema njegovim riječima, u okviru pregovora to će biti jedno od najvažnijih pitanja.

"Znači – koliko vremena mi možemo da damo Crnoj Gori kako bi mogla da odradi sve to", dodao je Lange.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, navela je da je Poglavlje 27 od suštinske važnosti za budući sveukupni, održivi društveno-ekonomski razvoj Crne Gore.

Prema njenim riječima, nacionalni parkovi imaju jednu od ključnih uloga u budućem razvoju Crne Gore.

"A način na koji država štiti i unaprjeđuje svoje nacionalne parkove vjerovatno će biti jedno od mjerila po kojem će EK mjeriti napredak Crne Gore kada je riječ o ispunjenju strogih i zahtjevnih standarda i kriterijuma pravne tekovine EU u oblasti Poglavlja 27", navela je Vojinović.

U Ministarstvu su, kako je navela, apsolutno svjesni te činjenice i potrebe da na održivim osnovama štite pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

"I ne samo NP, nego apsolutno svih zaštićenih područja na teritoriji naše države", dodala je Vojinović i podsjetila da je osam odsto najvrjednije teritorije pod zaštitom.

Direktorica JPNPCG, Azra Vuković, ukazala je da posjeta Langea ukazuje na činjenicu da su NP važni za otvaranje Poglavlja 27.

"Nacionalni parkovi imaju jako veliku važnost u razvoju turizma koji je baziran na prirodi i postulatima održivog razvoja, i koji može doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u sjevernim opštinama koje se nalaze u blizini parkova", navela je Vuković.

Ovaj sastanak je, kako je ukazala, doprinio prezentaciji stanja u nacionalnim parkovima, ali i važnosti zaštićenih područja sa aspekta dalje zaštite prirode i razvoja turizma u Crnoj Gori.


IZVOR: Vebsajt CdM, 09.12.2016.