Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRVIH DESET GODINA CEFTA-E POSTIGNUTA POTPUNA LIBERALIZACIJA TRGOVINE INDUSTRIJSKIM I POLJOPRIVREDNIM ROBAMA

12.12.2016.


Crna Gora, kao predsjedavajuća CEFTA 2006 Sporazumom, u godini kada se obilježava 10 godina od njegovog potpisivanja, organizovala je u Podgorici, CEFTA ministarski sastanak-Zajednički komitet, najznačajnije tijelo CEFTA-e. 


Na sastanku je apostrofiran značaj onoga što je urađeno u prvih 10 godina od potpisivanja, a odnosi se na potpunu liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim robama.


Takođe, naglašeno je da je godina crnogorskog predsjedavanja CEFTA- om bila jedna od najzahtjevnijih od potpisivanja Sporazuma. U godini koja je za nama, privedeni su kraju pregovori o dva Dodatna protokola- o trgovinskim olakšicama i liberalizaciji trgovine uslugama.

Protokol 5 o trgovinskim olakšicama olakšaće tranzit i trgovinu, kroz povezivanje svih nacionalnih graničnih službi u jedan regionalni informacioni sistem koji će skratiti vrijeme tranzita i troškove trgovine, jačajući na taj način konkurentnost naših nacionalnih ekonomija. Usvajanjem Protokola 6 proširiće se liberalizacija dostignuta u trgovini robama i na usluge koje predstavljaju većinu trgovine u našim ekonomijama.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 09.12.2016.