Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Obveznici primjene Zakona u narednom periodu treba da oforme nabavne službe i povećaju broj sertifikovanih službenika za javne nabavke. Crna Gora je u obavezi da jača administrativne kapacitete Državne komisije, Uprave za javne nabavke, Uprave za inspekcijske poslove, kao i kapacitet u oblasti javnih nabavki samog naručioca

12.12.2016.


Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama ("Sl. list CG", br. 42/2011, 57/2014 i 28/2015) bi trebalo u narednom periodu da oforme nabavne službe i povećaju broj sertifikovanih službenika za javne nabavke, saopštila je pomoćnica direktora te institucije, Mara Bogavac.

Ona je na konferenciji "Javne nabavke u Crnoj Gori – Gdje smo sad i šta nas čeka" ukazala da je Evropska komisija (EK) u Izvještaju o napretku ukazala da je Crna Gora umjereno pripremljena za oblast javnih nabavki, navodeći da je nakon otvaranja Poglavlja 5 ostvaren određeni napredak.

"U obavezi smo da sprovodimo obuku i stručno osposobljavanje, da jačamo sertifikaciju službenika za javne nabavke. Imamo 616 naručilaca, a oko 400 sertifikovanih službenika za javne nabavke. Postoji deficit. U obavezi smo da se kadrovski, stručno i tehnički ojačamo za sve radne zadatke koji nam slijede", rekla je Bogavac u Sutomoru.

Preporuke EK su da, kako je navela, Uprava implementira Strategiju razvoja sistema javnih nabavki od 2016-2020. godine.

"U obavezi smo da izradimo novi Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javno-privatnom partnerstvu, Zakon u oblasti koncesija. Ova dva zakona polako se upliću u Zakon o javnim nabavkama", ukazala je Bogavac.

Crna Gora je, kako je navela, u obavezi da jača administrativne kapacitete Državne komisije, Uprave za javne nabavke, Uprave za inspekcijske poslove, kao i kapacitet u oblasti javnih nabavki samog naručioca.

"U obavezi smo da realizujemo projekte vezane za elektronske javne nabavke, jačamo monitoring ugovora, kako sa aspekta eksterne kontrole, tako i sa aspekta interne kontrole", rekla je Bogavac.

Ona je rekla da je Uprava u obavezi da jača nadzor i da unaprijeđuje izvještaje u postupcima javnih nabavki, kao i da naručioci jačaju unutrašnje kapacitete, radi praćenja realizacije ugovora.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Zoran Živković, rekao je da je ta institucija prešla važne korake na putu sazrijevanja u snažno institucionalno tijelo koje, kako je istakao, omogućava efikasan sistem pravne zaštite učesnika u postupcima javnih nabavki.

"Međutim, ostvareni rezultati ne smiju biti razlog za predaju. Veliki posao je tek pred nama, jer je u toku izrada novog zakona o javnim nabavkama, koji će kroz poboljšanje normativnih rješenja omogućiti efikasniji sistem javnih nabavki, a takođe što veći stepen kompatibilnosti sa evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti", rekao je Živković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.12.2016.


Naslov: Redakcija