Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANjU I VASPITANjU: Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta traži da se omogući jedna zaključna ocjena za polugođe

12.11.2020.


Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore, zbog situacije i uslova u kojima zaposleni u prosvjeti održavaju nastavu po izmijenjenom Školskom kalendaru, u cilju blagovremenog i objektivnog ocjenjivanja naših učenika, zahtijeva da Ministarstvo prosvjete nađe razumijevanje, prije svega prema učenicima, i omogući jednu zaključnu ocjenu za prvo polugodište.

"Naši učenici u ovim teškim zdravstvenim uslovima, opterećeni neredukovanim nastavnim planovima, trpe pritisak jedne neregulisane i propisima neuređene situacije. Da li izgovor naših obrazovnih ustanova može biti da se mora ispoštovati Zakon, da se mora zaključiti ocjena nakon mjesec ipo dana online rada?", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju nadležne da po Zakonu nije da se nastava održava online, da čas traje 30 minuta, da njihovi roditelji, kako znaju i umiju, moraju svojoj djeci kupiti skupe "pametne" telefone.

"Pitamo ih kako objektivno ocijeniti učenike koje još nijesmo uspjeli vidjeti i regularno ispitati? Nagomilano gradivo i skraćeni klasifikacioni period moraju biti razlog, ne da se krši Zakon nego da se Zakon prilagodi učenicima u ovako teškim uslovima rada. Mi, njihovi nastavnici, za razliku od odlazećeg ministra prosvjete, imamo razumijevanje i podržavamo naše učenike i uvažavamo preko hiljadu potpisa nastavnika za jednu zaključnu ocjenu, a isti su prošle sedmice uručeni ministru prosvjete i JU Zavodu za školstvo", navodi se u saopštenju.

Kao opravdanje svemu navode i činjenicu da sve više učenika i nastavnika otkazuje dolazak na provjeru znanja koje se organizuju u školama iz razloga što su u izolaciji zbog infekcije Covid-om.

"Apelujemo na aktive direktora za osnovno i srednje obrazovanje i NVO Udruženje roditelja i druga udruženja iz oblasti obrazovanja da podrže ovu inicijativu", zaključili su iz udruženja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.11.2020.


Naslov: Redakcija