Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UPRAVA CARINA: Ispunjeni uslovi za implementaciju instituta ovlašćenog privrednog subjekta

12.11.2019.


Uprava carina ispunila je uslove za implementaciju instituta ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) i može početi sa izdavanjem odobrenja statusa privrednicima koji ispunjavaju propisane uslove, zaključila je juče validaciona misija CEFTA ugovornih strana.

Kako pojašnjavaju iz Uprave carina, koncept ovlašćenog privrednog subjekta zasniva se na partnerstvu između carinske službe i privrednih subjekata koje je uvela Svjetska carinska organizacija.

"Privredni subjekti koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi treba da blisko sarađuju sa carinskom službom kako bi ostvarili zajednički cilj - sigurnost lanca snabdijevanja. To podrazumijeva da odnos između carinske službe i AEO treba da se zasniva na načelima transparentnosti, ispravnosti, korektnosti i odgovornosti", ukazali su iz Uprave.

Cilj AEO Programa je da poboljša sigurnost međunarodnog lanca snabdijevanja i omogući legitimnu trgovinu. On je, kako dodaju, otvoren svim učesnicima u lancu snabdijevanja.

Njime su obuhvaćeni privredni subjekti ovlašćeni za carinska pojednostavljenja (AEOC), sigurnost i zaštitu (AEOS) ili kombinaciju navedenih povlastica.

"Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja privrednih subjekata, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane", navode iz Uprave.

Validacionu misiju, koja je održana u Podgorici, u organizaciji Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), činili su predstavnici carinskih službi CEFTA ugovornih strana, kao i predstavnici Evropske komisije i CEFTA Sekretarijata u svojstvu posmatrača.

"Ovo je prva pilot validaciona misija koja je urađena u skladu sa konačnim tekstom Odluke o uspostavljanju validacione procedure za međusobno priznavanje AEO programa za sigurnost i zaštitu, koju će CEFTA ugovorne strane usvojiti u decembru ove godine. Uprava carina je validacionoj misiji predstavila AEO Program koji je uspostavila na osnovu međunarodno priznatih standarda", navodi se u saopštenju.

Validaciona misija, kako dodaju iz Uprave carina, čestitala je Upravi carina na obavljenim pripremama, visokom profesionalizmu i uspostavljenim standardima, kapacitetima i procedurama za uspješnu implementaciju koncepta AEO.

Značajnu podršku ovom projektu pružila je Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.11.2019.


Naslov: Redakcija