Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Vlada podržava mišljenje Ministarstva ekonomije kojim se Ustavnom sudu predlaže da odbije inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana Zakona

12.11.2019.


Vlada je prihvatila mišljenje Ministarstva ekonomije kojim se Ustavnom sudu predlaže da odbije inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019 - dalje: Zakon), kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

Tu inicijativu je u septembru Ustavnom sudu podnijela Unija poslodavaca (UPCG).

Ministarstvo je izvršnoj vlasti na sjednici u četvrtak dostavilo mišljenje kojim se predlaže Ustavnom sudu da odbije tu inicijativu.

Ministarstvo je u mišljenju podsjetilo na stavove UPCG, između ostalog da podnosilac, sa aspekta diskriminacije, smatra da se može očekivati da će zabrana rada trgovine nedjeljom dovesti do gubitka značajnog broja radnih mjesta, što će produbiti nejednakost na tržištu rada, jer će većinom ženski dio populacije biti pogođen otkazima ugovora o radu.

Spornom odredbom su, kako tvrdi UPCG, pogođeni oni trgovci koji u cjelini poštuju prava zaposlenih, a takođe je poremećena ravnoteža slobode preduzetništva.

"Prema mišljenju podnosioca inicijative u predmetnoj stvari je, imajući u vidu regionalni raspored privrednih djelatnosti u Crnoj Gori, očito došlo do diskriminacije trgovaca koji ostvaruju tu djelatnost u manjim naseljima i gradovima na sjeveru", navodi se u dokumentu.

Podnosilac inicijative navodi da osporena zabrana rada nedjeljom, usljed propusta u postupku donošenja, nije bila dovoljan razlog da se takvo nešto normira, tim prije ako se ima u vidu da su radno vrijeme, odmori i druga prava po osnovu rada sadržaj sistemskog zakona – Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014, 53/2014 - dr. zakon i 4/2018 - odluka US).

Ministarstvo, kojim rukovodi ministarka ekonomije Dragica Sekulić, je u mišljenju navelo dapodnosilac incijative nije konkretno naveo razloge na koji način sporni član Zakona narušava, odnosno ograničava, slobodu preduzetništva.

U Ministarstvu tvrde da predmetna odredba ne uvodi ograničenje, već potvrđuje odredbu člana 62 stav 2 Zakona o radu, koja je jasna i glasi 'sedmični odmor se koristi nedjeljom".

U Ministarstvu tvrde i da su neosnovani navodi podnosioca inicijative da se osporenom odredbom stavljaju u nepovoljniji položaj kompanije iz djelatnosti trgovine u odnosu na preduzeća koja posluju u drugim granama i kojima je dozvoljen rad nedjeljom.

"Neosnovani su i navodi da će zbog značajnog gubitka radnih mjesta i toga što u strukturi zaposlenih u djelatnosti trgovine prevladavaju žene, potencijalno doći do diskriminacije pola, jer će većinom ženski dio populacije biti pogođen otkazima ugovora o radu", rekli su iz Ministarstva.

Prva neradna nedjelja za zaposlene u sektoru trgovine bila je 20. oktobra.

Izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima se uvodi neradna nedjelja, usvojene su 20. juna.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.11.2019.


Naslov: Redakcija