Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN 20. CETINJSKI PARLAMENTARNI FORUM

12.11.2018.


"Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?" pitanje je na koje su na upravo završenom 20. Cetinjskom parlamentarnom forumu u organizaciji Skupštine Crne Gore , odgovarali poslanici iz regiona i Crne Gore i međunarodni zvaničnici iz Venecijanske komisije - direktor i potpredsjednik, specijalni predstavnik PS OEBS-a, kao i eksperti ODIHR-a, uz učešće nevladinih organizacija i prisustvo diplomatskog kora.

Cetinjski parlamentarni forum je otvorio predsjednik Skupštine Ivan Brajović, nakon čega je na dinamičnim sesijama bilo riječi o unaprjeđenju izbornih zakona i saradnji sa međunarodnim organizacijama, kao i uticaju kampanja i finansiranja političkih aktera na izborni integritet.

"Naši birači slobodno biraju. Jer slobodna volja je elementarno i neotuđivo pravo svakog čovjeka na planeti i čini identitet slobodnog građanina. A slobodni građanin je identitet jedne zemlje sa svim njegovim kreativnim sposobnostima koje ga čine dostojanstvenim članom i tvoriteljem građanskog društva", istakao je predsjednik Brajović i nastavio:

"Poslanik je medij kroz kojeg progovara volja birača. U višepartijskom sistemu birač više nije pasivni posmatrač koji se uključuje u politički život svake četvrte godine, već aktivni sudionik procesa i reformi. Takođe, birač ne mora čekati izbore da reaguje zadovoljstvom ili nezadovoljstvom. I to je ono što čini politički život neprekidnim i transparentnim".

"Govoreći o predstojećim aktivnostima na izbornom zakonodavstvu, Brajović je izrazio sigurnost da će poboljšano zakonodavstvo ojačati političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju građanima Crne Gore, domaćim i stranim investitorima, kao i čitavom društvu", miran i spokojan život i rad.

"Ne zaboravimo da kao i čovjek, i demokratija se u boljim uslovima lakše rađa, a bolje podiže i stari. Vjerujem u dugovječan život crnogorske demokratije, jer činimo sve da joj obezbijedimo preduslove, koji vode ka trajnim i progresivnim ciljevima", zaključio je predsjednik Skupštine.

Po završetku Foruma, učesnici su usvojili Zajedničku izjavu.


IZVOR: Vebsajt Skupštine Crne Gore, 11.11.2018.


Naslov: Redakcija