Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: NVO traže nastavak dijaloga o Nacrtu ovog propisa


Predložena rješenja iz Nacrta zakona o nevladinim organizacijama nijesu sprovodljiva, ne predviđaju njihov razvoj i izuzetno su neracionalna, zbog čega je potrebno nastaviti dijalog o usaglašavanju tog zakonskog teksta, smatraju u civilnom sektoru.

Predstavnici Otvorene platforme, koju čini 36 organizacija civilnog društva, uputile su tim povodom otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću, kao i ostalim relevantnim adresama.

U cilju dobijanja dugoročnog i kvalitetnog rješenja koje će osigurati razvoj participacije građana i odgovoriti potrebama Crne Gore u njenom razvoju, predložili su da Nacrt zakona ne ode prema Vladi Crne Gore, dok se kroz nastavak dijaloga ne dođe do adekvatnog rješenja i rješenja koje odgovara prepoznatim potrebama nevladinog sektora.

"Predložena rješenja nijesu sprovodljiva, ne predviđaju mehanizme saradnje osim finansiranja, ne predviđaju razvoj civilnog sektora, a sa druge strane su izuzetno neracionalna, nisu dugoročna i što je najznačajnije uvode u avanturu egzistenciju civilnog sektora, naročito velikog broja organizacija koje se bave razvojem zajednice, zaštitom i podrškom prava grupa u riziku", kaže se u pismu.

Svjesni potrebe decentralizacije planiranja i potrebe direktne saradnje institucija i organizacija civilnog društva koje bi trebale raditi u istom pravcu, a to su reforme i razvoj društva, predstavnici nevladinih organizacija ponudili su učešće u dijalogu i predloge rješenja koja će u postojećem Nacrtu zakona osigurati osnovu za značajan napredak.

Kako su naveli, oni podržavaju ideju decentralizovanog planiranja aktivnosti značajnih za ostvarivanje strategija od strane resornih ministarstava u svim oblastima navedenim Nacrtom zakona, ali predlažu da tehničko sjprovođenje obavlja Fond za podršku i praćenje programa i servisa koji bi funkcionisao u sklopu ministarstva.

“Fond bi shodno predlozima i programima organa javne uprave raspisivao više konkursa tokom godine. Svojim rešenjima želimo da damo predlog kojim će se na jedinstven način vršiti finansiranje, ostavljajući mogućnost predlagaču (Ministarstvo finansija) da pitanje igara na sreću uređuje bez uslovaljavanja rokovima od strane ovog Nacrta zakona”, kaže se u pismu.

Predstavnici Otvorene platforme podržavaju nezavisnu evaluaciju programa i projekata civilnog sektora, ali uz potrebu da evaluaciju programa dijelom sprovodi profesionalno osoblje Fonda, jer je, kako su ukazali, predloženi model u Nacrtu zakona veoma je skup i rizičan sa aspekta osiguranja velikog broja evaluatora koji zadovoljavaju predviđene uslove.

Radi osiguravanja transparentnosti i otvaranja mogućnosti kontrole procesa predložili su uvođenje drugostepenog organa u kome bi učestvovali i predstavnici civilog sektora, kao i niza različitih oblika podrške što nije slučaj u postojećem Nacrtu zakona.

“Potrebno je osigurati integraciju postojećih struktura za saradnju sa civilnim sektorom u resor ministarstva kome će se dodijeliti nadležnost podrške radu i razvoju civilnog sektora. Ovim bi se osiguralo kvalitetno investiranje od strane EU delegacije, koja je za decentralizovani sistem upravljanja IPA CSF institucijama već opredijelila pola miliona eura”, navodi se u pismu.

Kako je ocijenjeno, tekst postojećeg Nacrta zakona nudi mogućnost da se sitnim korekcijama osiguraju preduslovi za mnogo efikasnije sprovođenje zakona i kvalitetniji rad NVO kao što su uvođenje procenta umjesto sume sredstava koja po vlastitim odlukama predlažu ministarstva, uslovi za angažman evaluatora, povećanje procenta u dijelu dohodovne aktivnosti koji bi osigurao sprovođenje programa socijalnog preduzetništa i servisni rad.

“Pripremili smo konkretna rješenja a imamo i spremnost za nastavak dijaloga koji je očigledan i zbog činjenice da niko od članova Savjeta za razvoj NVO, iz različitih razloga, nije podržao postojeći Nacrt zakona”, naveli su iz NVO sektora.

Izvor: Vebsajt RTCG, 10.10.2015.