Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SIGURNOSTI POMORSKE PLOVIDBE: Zabrana plivanja na udaljenosti preko 50 metara od obale umjesto dosadašnjih 100 otvara put skuterima, gliserima i jahtama da divljaju Bokom

12.08.2020.


Skupština Crne Gore je 16. jula, koristeći korona paravan i bez mnogo pompe, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe ("Sl. list CG", br. 62/2013, 6/2014 - ispr., 47/2015, 71/2017, 34/2019 - dr. zakon i 77/2020), koji je, kako smatraju u Bokeškom forumu, donijet protivno volji Bokelja.

Naime, zabranjeno je plivanje na udaljenosti od 50 metara od obale, čime se, smatraju u Bokeškom forumu, otvara put skuterima, gliserima i jahtama da divljaju Bokom.

Kako ističu u Bokeškom forumu, jednim članom tog zakona zabranjeno je u Bokokotorskom zalivu plivanje izvan ograničenog vodenog prostora uređenog ili izgrađenog kupališta, kao i na udaljenosti većoj od 50 metara od obale prirodnog kupališta.

"Ranije je za cijelu obalu bila granica od 100 metara za plivanje od obale. Ko i zbog čega kažnjava Boku i sve koji vole njeno more u vrijeme pandemije korona virusa? Jasno je da je ovaj Zakon donijet protivno volji Bokelja i da su ovakvu nebulozu mogli usvojiti jedino neplivači. Nije to čudo, budući da se u crnogorskim državnim institucijama na prste jedne ruke nogu nabrojati ljudi iz Boke koji su nešto predstavljali tamo. A kako su radili čast izuzecima, bolje da ni njih nije bilo na tim pozicijama. Radili su isključivo po volji svojih partijskih nalogodavaca", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, skuteri, gliseri i jahte će divljati Bokom zahvaljujući neplivačima.


IZVOR: Vebsajt RTCG 11.08.2020.


Naslov: Redakcija