Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UOČI IZBORA: Društvo profesionalnih novinara Crne Gore pozvalo novinare i medije da izvještavaju poštujući profesionalne standarde

12.08.2020.


Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) poziva sve novinare i medije da tokom izborne kampanje, uoči predstojećih parlamentarnih izbora 30. avgusta, izvještavaju poštujući profesionalne standarde, saopšteno je iz DPNCG.

“Apelujemo i pozivamo kolege da i na društvenim mrežama, posebno tokom kampanje, poštuju etičke standarde i da predstavnike političkih partija ni na koji načine ne dezavuišu vodeći na taj način negativnu kampanju protiv određenih političkih snaga što nije u skladu sa novinarskim standarima”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, ukoliko novinari imaju informacije za koje smatraju da su od interesa za javnost, potrebno je da ih obrade u medijima sa dužnom novinarskom pažnjom umjesto što iznose jednostrane kvalifikacije i uvrede na društvenim mrežama na račun pojedinih zvaničnika i partija.

“Svjedoci smo da su posljednjih dana ne samo političari, već i članovi njihovih porodica, na udaru određenih medijskih struktura, na način što se pokušavaju diskreditovati plasiranjem netačnih i neprovjerenih informacija, često uvredljivog sadržaja.Takvo izvještavanje prenosi se i u sferu društvenih mreža, gdje usljed nemogućnosti moderiranja komentara u online prostoru dolazi do širenja govora mržnje, što je neprihvaljivo i ima nesagledive negativne posljedice”, kažu iz DPNCG.

Ovo je, kako si istakli, posebno važno imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji koja je uslovila da se izborna kampanje „preseli“ u medije i na društvene mreže.

“Podsjećamo, novinari su dužni da se pridržavaju načela koja propisuje Kodeks novinara i novinarki Crne Gore, te da izvještavaju njegujući najviše profesionalne i etičke standarde, pozivajući se na provjerene izvore informacija”, zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt CdM, 11.08.2020.


Naslov: Redakcija